Ajan tasalla

Valkoposkihanhet pesivät nyt Heinolassa

Luultavasti Vesijärven kannasta Heinolaan levittäytyneet linnut pesivät kaupungissa nyt ensi kertaa.

Ensimmäiset Heinolassa pesineet valkoposkihanhet poikasineen Kylpylän rannassa. Kuva: Simo Jutila

Valkoposkihanhi on pesinyt Heinolaan ensimmäistä kertaa. Heinolalainen lintuharrastaja Simo Jutila kuvasi kaksi valkoposkihanhea ja kaksi poikasta liikkumassa Kylpylän rannan lähistöllä. Aiemmin Heinolassa on pesinyt vain kanadanhanhia.

– Valkoposkihanhet ovat luultavasti Vesijärven kantaa ja sieltä levittäytyneet tänne, kertoo Paavo Posti.

Posti on Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen hallituksen jäsen.

Valkoposkihanhet ovat Suomessa melko uusi laji. Niiden pesimäkanta on kasvanut maassa 2000-luvulla. Lajia esiintyy etenkin merialueilla. Päijänteellä valkoposkihanhia on jonkin verran, ja Posti arvelee Vesijärven kannan kooksi 50–100 paria.

– Kanadanhanhia on Heinolassa kymmeniä, mutta valkoposkihanhia vasta muutama. Kanta ei ole tästä räjähtämässä, Posti sanoo.

Valkoposkihanhet viihtyvät pienillä saarilla, joten Postin mukaan niiden rannan valtausta ei kannata pelätä. Hanhet lähtevät syksyn tullessa.

Kanadanhanhet ovat häirinneet Heinolassa

Hanhet jakavat mielipiteitä. Kanadanhanhien ulostetta on ollut Heinolassakin pitkin poikin, esimerkiksi Karlshamninraittia Kumpelille päin mentäessä.

– Niiden uloste on pääosin ruohoa, eikä siitä ole löydetty tauteja, kuten salmonellaa. Tokihan se voi silti olla inhottavaa, Posti toteaa.

Hanhet viihtyvät lyhyissä heinikoissa ja nurmikoissa. Jos niitä haluaa ehkäistä, pitäisikin viheralueiden huoltaminen jättää vähemmälle. Kuiva kesä on houkutellut hanhet kaupungin puistoihin, sillä muualla ruoho on kuloontunut.

Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu laji. Sitä suojellaan tiukasti, ja tappaminen ja häiritseminen on laitonta. Kanadanhanhi on riistalaji, jonka metsästysaika on elokuun lopulta joulukuun loppuun. Kaupunkialueella niitä ei tietystikään saa ampua. Koirien kanssa hätyyttäminen vaatii myös luvan.

Sanni Koivuniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat