Ajan tasalla

Vasen, oikea ja vielä kerran vasen

Lapsille halutaan taata turvallinen koulumatka.

Bussi väisti maanantaiaamuna alakoulua käyviä Vilma ja Aada Viinikaista ja Janette Tarkiaista. Kuva: Sanni Koivuniemi

Koulutyö alkoi Heinolassa maanantaiaamuna. Koulun alku tuo lapset liikenteeseen, ja eri tahot ovatkin muistutelleet erityisesti suojateiden turvallisuudesta. Jalankulkijoiden loukkaantumiseen johtavista onnettomuuksista yli puolet tapahtuu suojatiellä.

Suuri osa ensimmäisen luokan aloittavista on kesän aikana harjoitellut kotiväen kanssa koulumatkan taittamista. Sen lisäksi koulujen alkaessa järjestettiin erilaisia kampanjoita reittien suojaamiseksi.

Kirkonkylän koulun oppilaita olivat saattamassa Heinolan Peliittojen pelaajat. LähiTapiolan Turvallinen suojatie -tempaus vieraili kymmenellä Päijät-Hämeen koululla, Heinolassa Jyrängön koululla.

Ansa Mäkelä ja Hennariina Sippus seisoivat aamulla Tamppilahdenkadun ja Koskensaarentien risteyksessä ja opastivat lapsia tien yli.

– Vanha ohje pätee yhä: vasemmalle, oikealle ja vielä kerran vasemmalle. Lisäksi pysähdytään ja kuunnellaan, Sippus kertoi.

Jalankulkijan ja autoilijan välille katsekontakti

Suojatiellä kulkemisen lisäksi auttajat haluavat muistuttaa autoilijoita tarkkaavaisuuteen ja ennakointiin, etenkin kun on pieniä lapsia liikkeellä. Samaa korostetaan lapsille.

– Mahdollisuuksien mukaan otetaan katseella kontakti kuskiin ja katsotaan, että hän varmasti huomaa kadunylittäjän, Mäkelä sanoi.

Taru Viinikainen oli saattamassa Vilma Viinikaista, Aada Viinikaista ja Janette Tarkiaista kouluun. Aada Viinikainen aloitti ensimmäisen luokan ja kaksi muuta tyttöä kolmannen.

– Olemme harjoitelleet matkaa kesän mittaan, ja Aada on saanut mennä ensimmäisenä ja näyttää miten suojatiellä toimitaan, Taru Viinikainen kertoi.

Janette ja Vilma ovat usein kulkeneet keskenään kouluun, ja tarkoitus on kulkea porukalla yhtä matkaa jatkossakin.

Koulu muistuttaa liikennekäyttäytymisestä läpi vuoden

Jyrängön koulun rehtorin Kimmo Nykäsen mukaan koulussa liikenneturvallisuuteen keskitytään läpi vuoden kahdella eri tavalla.

– Syksyn alussa käymme luokissa ja yhteisesti koko koulun kanssa liikenneasioita läpi, ja muistuttelemme myös kotiväkeä niistä. Sitten läpi lukuvuoden nostamme kampanjamaisesti turvallisuusasioita esiin.

Nykäsen mukaan on tärkeää muistuttaa liikennekäyttäytymisestä useammin kuin kerran vuodessa.

– Kyllä tuossa lähistössä näkee vuoden mittaan sellaisia säikähdystilanteita, että tämä on ihan tarpeellista.

Mäkelällä ja Sippuksella oli parannusehdotuksia liikenteeseen.

– Tässäkin risteyksessä voisi olla edes yksi hidaste, kun koulukin on vieressä, Sippus totesi.

– Mielestäni myös ihan liikennekulttuuriin tarvitaan muutosta. Etelä-Euroopassa jalankulkijaa väistetään aina, sanoo Mäkelä.

Jyrängössä ajeltiin maanantaiaamuna rauhallisesti ja päästettiin pienet jalankulkijat kuuliaisesti ylittämään tie. Ansa Mäkelä epäili, että osasyy saattaa olla huomioliivissä, joka päällä hän seisoi tiensivussa.

– Voi kun ihmiset ajaisivat aina yhtä tarkasti.

Sanni Koivuniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat