Ajan tasalla

Tauno Hilden pyrkii toimimaan yhteisön hyväksi – "Itse tekeminen vie paremmin eteenpäin kuin se, että natistaan tekstiviestipalstalla"

60 vuotta täyttävä Tauno Hilden on toiminut yrittäjänä yli kolme vuosikymmentä. Vapaa-ajallaan hän viihtyy moottoripyörän selässä.

Hilden on käynyt moottoripyöräilemässä muun muassa Espanjassa. Kuva: Sanni Koivuniemi

Yrittäjyys on määrittänyt Tauno Hildenin elämää 34 vuoden ajan. Rakennusliike Tauno Hildenin omistamisen ja työnteon mukaan on menty ja eletty.

– Olen onnekas, että olen pystynyt toimimaan yrittäjänä näin pitkään, rakennusala kun on niin suhdanneherkkä, Hilden toteaa.

Vähitellen alkaa kuitenkin olla aika työn ulkopuoliselle elämälle. Hilden pyrkii tällä hetkellä tekemään nelipäiväistä työviikkoa, ja tavoitteena on eläköityä kolmen vuoden päästä. Työpäivät venyvät usein pitkiksi, sillä mies viihtyy haalarihommissa itsekin ja hoitaa muita asioita niiden jälkeen. Hän haluaa antaa jatkossa lisää aikaa perheelleen.

– Poikien jälkikasvun kanssa vietetyt hetket ovat laatuaikaa, ja sitä pitäisi olla enemmän.

Moottoripyöräily puhdistaa mielen

Vapaa-aika täyttyy myös moottoriurheilusta ja jääkiekosta. Hildenillä on kausikortti Lahden Pelicansin otteluihin, ja Jyväskylän MM-rallit pitää kokea vuodesta toiseen.

Erityisen lähellä sydäntä vaikuttaa kuitenkin olevan enduro, eli maastossa ajettava moottoripyörälaji. Ajamaan pitää päästä myös itse. Hildén innostui moottoriurheilusta jo nuorena, kun suomalaiset Heikki Mikkola ja Yrjö Vesterinen pärjäsivät maailmalla. Kisoja hän on seurannut siitä asti. Kun myös lapset innostuivat ajamisesta, ostettiin perheeseen kaksi pyörää. Laji vie yhä mukanaan. Hilden osti kesällä uuden enduropyörän ja käy kaveriporukalla ajamassa omaksi ilokseen ja pitääkseen kuntoa yllä.

– Pyörää ohjatessa täytyy olla sataprosenttinen keskittyminen, ei voi murehtia töitä tai luottamushommia. Reissusta tulee aina takaisin hyväntuulisempi mies kuin sinne lähti.

Hilden kuuluu Heinolan Moottorikerhon taustajoukkoihin. Syyskuussa Heinolassa järjestettävässä enduron EM-osakilpailussa hän toimii turvallisuuspäällikkönä. Turvallisuuspäällikkö tekee turvallisuus- ja pelastussuunnitelman pelastuslaitokselle ja poliisille, ja vastaa sen toimivuudesta kilpailun aikana. Kun kisapäivänä muut jännittävät tuloksia, Hilden toivoo, ettei mitään sattuisi.

Sydämessä kotiseudun asiat

Hilden on toiminut aktiivisesti erilaisissa luottamustehtävissä. Valtuustossa toimimista hän ei lopulta kokenut omakseen, mutta Hartolan tilasta hänellä on mielipiteitä yhä. Väestön vanheneminen ja väheneminen on luonnollisesti kunnalle hankala paikka.

– On harmi, ettei täällä olla onnistuttu samanlaisessa pöhinässä ja touhussa, jota Kuortissa ollaan vitostien varteen luotu.

Hildén suhtautuu epäileväisesti siihen, mitä yhteiskunnan muutoksiin ja eduskunnan päätöksiin valuva raha tuo Hartolalle takaisin.

– Arveluttaa, etteivät kunnan johtavat virkamiehet asu ja sitoudu tänne.

Koko elämänsä Hartolassa asuneena kotiseudulla on tärkeä merkitys. Hilden pyrkii omalla toiminnallaan vaikuttamaan epäkohtiin ja lisäämään yhteistä etua.

– Itse tekeminen vie paremmin eteenpäin kuin se, että natistaan tekstiviestipalstalla. Talkootyöllä ja osallistumisella pystytään paikkaamaan asioita.

Viimeisimpänä esimerkkinä Hilden on pystyttänyt Lepsalan jätekeräyspaikalle pahvinkeräyksen, ilmoitustaulun ja kirjaston.

– Kahtena viime kesänä olen pitänyt siinä paikkaa, jossa saa jättää tai ottaa kirjoja. Se on toiminut ja pysynyt siistinä.

Pari vuotta sitten hän suunnitteli Hartolan NMKY:n puheenjohtaja Pekka Pyykön kanssa moottoriurheiluharrastetapahtuman Hartolaan. Taustalla oli halu keksiä paikallisille nuorille järkevää tekemistä.

– Hankimme sinne rallimiehiä, moottoripyöriä ja -kelkkoja, kiihdytysajoa ja sen sellaista. Se järjestettiin isänpäiväviikonloppuna, ja kävijöitä oli paljon.

60-vuotisjuhlia on tarkoitus viettää kotioloissa perheen kanssa. Itse merkkipäivälle Tauno Hildenillä on selkeä, omannäköisensä suunnitelma.

– Menen aamulla töihin ja vien työntekijät kahville.

Kuka?

Tauno Hilden

Syntynyt 28.8.1959 Hartolassa.

Perheeseen kuuluvat vaimo Leena ja tämän kaksi aikuista poikaa perheineen.

Työskennellyt rakennusyrittäjänä 34 vuoden ajan.

Toiminut useissa luottamustehtävissä, viimeisimpänä Koitin-Pertunmaan osuuspankin hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2018.

Toiminut turvallisuuspäällikkönä viisissä enduron MM-osakilpailuissa.

Sanni Koivuniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme