Ajan tasalla

Heinolan Ladun retkeilykoulussa opeteltiin tulentekoa ja teltan pystytystä

Heinolan Ladun päämajan, eli Latumajan, nuotiopaikalla lepattaa tuli. Rappusilla puolestaan nököttää pino makkarapaketteja. Pian piha täyttyy retkeilykoululaisista, jotka tällä kertaa opettelevat teltan pystytystä.

– Viikko sitten paikalla oli viisitoista lasta ja sitten vielä aikuiset päälle. Se on paljon enemmän kuin vuosi sitten, jolloin retkeilykoulu järjestettiin ensimmäistä kertaa, retkeilykoulun vastuuohjaajana toimiva Heinolan Ladun varapuheenjohtaja Vesa Nykänen kertoo.

Nykänen ohjaa retkeilykouluja yhdessä Johanna Saarisen ja Tomi Sihvosen kanssa. Kaksiosainen retkeilykoulu järjestettiin ensimmäisen kerran vuosi sitten. Koulut ovat osa nyt päättymässä olevaa Suomen Ladun valtakunnallista perheliikunnan kehittämishanketta.

Halvoilla varusteilla pärjää

Muoti-ilmiöksi nousseen retkeilyn suosion kasvu myös Heinolan seudulla ilahduttaa Nykästä. Syyksi hän arvelee Heinolan lähiympäristön erinomaisesti retkeilyyn ja luonnossa harrastamiseen soveltuvat maastot.

Millaisia neuvoja myös itse paljon retkeilevä Nykänen haluaa asiasta innostuneille jakaa?

– Retkeilyä ei kannata tehdä liian vaikeaksi tai kalliiksi. Itselläni on vain edullisia varusteita. Housut tosin maksoivat saman verran kuin kaikki muut varusteet yhteensä, Nykänen hymyilee ja kertoo omissa varusteissaan olevan muun muassa hänen työpaikaltaan ylimääräiseksi jääneitä muoviastioita.

– Retkellä pärjää pitkälle samoilla varusteilla kuin millä liikkuu ulkona arjessa muutenkin.

Nykänen muistuttaa, ettei retkelle mukaan kannata pakata liikaa varusteita. Matkaan kannattaa sen sijaan ottaa mieluista syötävää ja tekemistä. Jos tykkää kuvata puhelimella videoita, voi retkellä hyvin tehdä vaikka luontovideoita, näin aika kuluu paremmin. Retkeilyyn kannattaa myös yhdistää muitakin luontoon liittyviä asioita kuten marjastusta, sienestystä ja kalastusta.

Luontoon lähtemistä ei Nykäsen mukaan varsinaisesti arastella, mutta joissain asioissa on tultu varovaisemmiksi, tämä ilmenee retkeilyä koskevissa kysymyksissä.

– Ollaan epätietoisia esimerkiksi siitä, millaisia roskia voi polttaa nuotiossa.

Monenlaisia telttoja tarjolla

Kello 17.30 Latumajan pihalla alkaa tapahtua. Paikalle saapuneet parikymmentä retkeilijän alkua lämmittelevät leikeillä ja luontobingolla. Kun kaikki bingoon tarvittavat hämähäkit, kaarnat ja mustikanvarvut on löydetty, ryhdytään tositoimiin eli teltan pystytykseen. Latumajan pihapiiriin nousevat tunneliteltta, riippumatto-teltta, kupoliteltta sekä perinteinen Nuuskamuikkusen teltta.

Toista kertaa retkeilykoulussa mukana oleva Perttu Sihvonen osallistui tunneliteltan kasaamiseen. Nuori mies oli kasannut telttaa aiemminkin, ja kerran rallikisoissa oli tullut oltua myös teltassa yötä.

Niin ikään tunnelitiimissä teltan pystytyksen tekniikkaa opetellut Martta Sorjonen oli mukana ensimmäistä kertaa. Reipasta retkeilijän alkua kiinnosti eniten luonto, metsä ja raitis ilma. Toisaalta mietitytti, mitä kannattaa tehdä, jos metsään vaikka eksyy.

Lasten kanssa paikan päälle toista kertaan saapunut Annu-Stiina Luukko toivoi retkeilykoulun saavan myös lapsissa aikaan retkeilykipinän. Melontaa harrastava Luukko myönsi itse olevansa innokas retkeilijä. Lasten mielestä edellisen kerran tulenteko oli ollut huisin kiinnostavaa. Tällä kertaa eniten innosti riippumatto-teltta.

Kannattaa tarttua hetkeen

Alkuillan päätteeksi tulevat retkeilijät kokoontuivat tulipaikan äärelle makkaranpaistoon. Nykänen iloitsi tämän vuoden koulun saamaa suosiosta ja kiitteli Latumajan puitteita sekä sijaintia retkeilykoulun kaltaisia tapahtumia varten erinomaisiksi.

Retkelle halajavia Nykänen kannustaa rohkeasti tarttumaan hetkeen.

– Sää on aina olennainen tekijä siinä, millainen retkikokemuksesta muodostuu. Sen sijaan että satsaa rahallisesti varusteisiin paljon ja suunnittelee retkipäiviä hamaan tulevaisuuteen, kannattaa retkelle yksinkertaisesti lähteä silloin kun on hyvä keli.

Katja Tamminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme