Ajan tasalla

Ei tullut puuseppää, tuli yrittäjä – Taisto Lahti löysi elämänuransa autoista

Taisto Lahti löysi jo nuorena oman alansa autoista. Kuva: Eija Virolainen-Nurminen

Syntyään sysmäläinen, nykyinen hartolalainen Taisto Lahti kyseli pienenä poikana vanhemmmiltaan, että pitääkö hänestäkin tulla puuseppä?

Lahden pappa, isä ja veli olivat löytäneet oman alansa monipuolisissa puusepän töissä, mutta Taistoa se ei juurikaan kiinnostanut, mielessä olivat mopot, moottoripyörät ja sittemmin autot.

Ei tullut pojasta puuseppää, tuli yrittäjä.

Autoista löytyi oma ala

Lahti suoritti alan kursseja työn ohessa ensin Helsingissä Volvolla, ja siirtyi sitten Matti Tähtinen ky:n huoltoaseman palvelukseen Hartolaan.

Autojen korjaaminen alkoi tuntua mieleiseltä työltä, ja Tähtisellä vierähti 16 vuotta. Alan osaaminen karttui Toyotan kursseila Jyväskylässä.

Päivätyön ohella Lahti alkoi tehdä pikkuhiljaa töitä myös omaan lukuunsa kodin autotallissa. Sittemmin autotalli alkoi käydä pieneksi.

– En ollut mikään nuori yrittäjä, aloitin autokorjaamotoiminnan omaan lukuuni ollessani 36-vuotias. Tein pitkää päivää, sillä perheessämme oli puolison lisäksi neljä lasta. Ymmärsin heti yrityksen perustettuani, että olen omalla alallani, muistelee Lahti.

Korjausta kolmessa polvessa

24 vuotta sitten mukaan tuli oma poika Pasi, ja oli aika laajentaa toimintaa omaan kiinteistöön Visankujalle. Taisto jatkoi edelleen autotallissa ja Pasi oli mukana uuden korjaamorakennuksen rakentamisessa. Nyt mukana on jo Pasin poika Petteri.

– Toiminta uusissa tiloissa selkeytti työn ja vapaa-ajan rajaa, ja sitä vapaa-aikaa sain viettää perheen kanssa, Lahti toteaa.

Enimmillään henkilökuntaa on ollut neljä, jotka kaikki ovat osallistuneet konkreettisesti korjaamotyöhön. Kesäaikana on ollut harjoittelijoita ja kausityöntekijöitä, mutta kokoaikaisten työntekijöiden määrä on vakiintunut kolmeen.

Pasin lisäksi työhön tuli myös kummipoika, joka sai hyvän opin kummisedältä ja työskentelee nyt alan töissä Heinolassa.

Hartola pärjää itsenäisenä

Lahti näkee pienten yritysten roolin tärkeänä. Johtaja on läsnä ja tietyllä tavalla esimerkkinä. Sooloiluun ja pomoiluun ei pienissä yrityksissä ole varaa, jos meinaa pärjätä edes jotenkin.

Lahti luonnehtii itseään itsepäiseksi, itsenäiseksi ja vastuulliseksi yrittäjäksi. Samalla yrittäminen on opettanut tietyllä tavalla nöyryyttä, sillä ala on opettavainen, eikä edustamiseen ole juuri aikaa.

Työtä Lahti ei eläkepäivilläkään ole kokonaan jättänyt, vaan käy välillä auttelemassa.

Asiakkaista lähes kaikki ovat vakioasiakkaita, hartolalaisten lisäksi tuodaan autoja huoltoon ja korjattavaksi Sysmästä, Heinolasta, Luhangasta ja muista lähikunnista. Vapaa-ajanasukkaat tuovat oman lisänsä varsinkin kesäaikaan.

Lahti on harmissaan edelleen vähenevästä yritysten ja kuntalaisten määrästä, mutta uskoo silti Hartolan pärjäävän pitkään itsenäisenä.

Hommissa myös eläkkeellä

Sähkö- ja hybridiautot Lahti näkee haasteena, sillä niiden huollot ja korjaukset tulevat vaatimaan uutta kouluttautumista.

– Kyllä me täällä Hartolassa ajetaan vielä pitkään bensiini- ja dieselautoilla. Eivät nämä muutokset niin nopeita ole, Lahti pohtii.

Yrittäjän mieltä ovat lämmittäneet lukuisat tunnustukset, tärkeimpinä Autokorjaamo T&P Lahden vuonna 2011 saama Hartolan Vuoden Yrittäjän titteli ja Autoasi-ketjun vuonna 2007 myöntämä Vuoden Korjaamo -titteli.

Eläkepäivien harrastuksina päivänsankarilla ovat muun muassa mökkeily ja vanhojen autojen tuunaus.

– Ei näistä autohommista taida ikinä eläkkeelle päästä. Opiskella voi vielä tässäkin iässä, naurahtaa Lahti.

Kuka?

Taisto Lahti

Syntynyt 27.9.1949 Sysmässä.

Perheeseen kuuluu puoliso Kirsti ja neljä lasta, lastenlapsia on 10

Työura muun muassa Volvon merkkihuollossa Helsingissä ja Matti Tähtinen ky:llä Hartolassa, oma yritys vuodesta 1985.

Koulutuksena lukuisia autokorjaamoalan koulutuksia ja kursseja.

Merkkipäivää päivänsankari juhli perhepiirissä viime viikonloppuna koko perheen kesken.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat