Ajan tasalla

Teeri pukeutuu juhlapukuun myös syksyllä - lyyrapyrstöjen soidin on yksi luonnon parhaista näytelmistä

Luonto ja luonnonvaraiset eläimet tarjoavat luonnossa viihtyville monenlaisia, mielenkiintoisia ja jopa ainutkertaisia elämyksiä. Nämä tapahtumat ovat pääsääntöisesti kosiomenoja, ja ne ajoittuvat lajista riippuen pienelle ajanjaksolle.

Valitettavasti näitä spektaakkeleita ei mainosteta medioissa, eikä niiden aikatauluja löydy somesta. Näihin näytelmiin on kuitenkin vapaa pääsy, mutta katsomopaikat saattavat olla epämukavia ja esitysajat kaukana mukavuusajoista. Eikä näyttämö välttämättä sijaitse päätien varrella.

Tähän pätee vanha viisaus, ettei mikään tavoittelemisen arvoinen tule helpolla.

Soidinmenot joka kevät ja syksy

Yksi näistä luonnon näytelmistä on teerien soidinmenot. Itse asiassa tämä mustanpuhuva kanalintu esiintyy juhlapuvussa myös syksyisin, joskin syys- ja lokakuuhun ajoittuva syyssoidin ei ole kiihkeydeltään verrattavissa keväiseen näytelmään.

Parhaiten teerien soidinpaikat löytyy kuuntelemalla. Äänekäs pulputus johtaa tarkkakuuloiset pelipaikoille.

Tässä kuten muissakin luonnon spektaakkeleissa katsomossa on käyttäydyttävä korrektisti. Siellä ei saa metelöidä, eikä muutenkaan olla häiriöksi. Lisäksi esitys alkaa vain, jos katsojat ovat tulleet paikalle ennen esiintyjiä ja pysyttelevät piilossa koko esityksen ajan.

Teeristä puhuttaessa soidinmenot tapahtuvat joka kevät ja syksy samalla areenalla.

Soitimen voi nähdä Heinolassakin

Yksi lyyrapyrstöjen kokoontumispaikoista löytyi sattumalta keväisen aamulenkin myötä parin kymmenen kilometrin etäisyydeltä Heinolan keskustasta. Lumen alta paljastuneesta sänkipellosta tulikin minulle usean aamun vakipaikka.

Parhaimmillaan pellolla temmelsi kahdeksan teerikukkoa kisaten viiden naaraan huomiosta. Valitettavasti alue oli laaja, eivätkä teerikukot noudattaneet kuvaajan toiveita kamppailujen tuomisesta valokuvaajan piiloteltan läheisyyteen.

Toisaalta myöskään sänkipelto ei tarjonnut kuvauksellisia taustoja niiltä suunnilta, mihin piiloteltan voi teeriä häiritsemättä pystyttää.

Joka tapauksessa pelkästään soitimen seuraaminen palkitsi varhaisten herätysten tuoman univajeen.

Kuusamossa kukkoja pellon täydeltä

Teeren soidin on myös matkailuvaltti, ja useat kuvauskojuyrittäjät tarjoavat palveluksiaan tällä saralla. Yksi parhaista paikoista on Kuusamossa, jossa Kuusamo Nature Photographya pyörittävä Olli Lamminsalo tarjoaa hyvät maisemat ja mahdollisuuden suuren teerijoukon kuvaamiseen.

Vierailin Lamminsalon kuvausmestoilla huhtikuun ja toukokuun vaihteessa. Lamminsalo on valinnut kojujen sijoituspaikan huolella, sillä alueella kokoontuu päivittäin lähes 40 teerikukkoa. Kuvauskojuyrittäjä oli pystyttänyt areenan laitaan 20 kuvaajalle kojut, jotka täyttyivät joka aamu kolmen maissa suurimmaksi osaksi ulkomaisista kuvaajista.

Vietin kuusamolaismaisemissa ahtaissa kuvauskojuissa kaksi aamua. Toisen pötkötin makuupaikalla matalan kuvakulman tarjoavassa kojussa italialaisen kuvaajan kanssa, ja toisen istuskelin tsekkiläisen miehen kanssa ahtaassa istumakojussa.

Aamun valjetessa puiden latvustoissa päivystäneet lyyrapyrstöt laskeutuivat areenall, ja kuvaajat saivat haluamaansa vatsan täydeltä. Kuvauskohteista oli todellinen runsaudenpula, sillä teerikukot levittäytyivät soidinmenoihin koko pellon täydeltä, ja aina kun keskittyi jonkin tappeluparin kuvaamiseen, viereinen pari pisti paremmaksi.

Kuuden tunnin kuvaussessio työllisti kuvaajan myös jälkikäteen, sillä saaliin perkaaminen ja käyttökelpoisten otosten seulominen tuhansien joukosta piti hänet kiireisenä koko päivän.

Tuomo Seppänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme