Ajan tasalla

Lähetystyö tarjosi mahdollisuuden vaikuttaa ihmisten arkeen

Botswanassa ja Tansaniassa työskennelleet Katri ja Pekka Härkönen ovat nähneet, miten ilmastonmuutos koskettaa tavallisia kansalaisia.

Katri ja Pekka Härkönen kokevat olevansa onnekkaita, koska he ovat saaneet vaikuttaa ihmisten arkeen koulutustehtävissä. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Katri ja Pekka Härkönen ovat aloittelemassa uutta arkea Suomessa lähetystyövuosien jälkeen. Heinolan-koti on tyhjennetty ja hyvästelty, mutta tuttuihin ihmisiin pidetään yhteyttä sähköpostein ja whatsapp-viestein.

Samalla tavalla he pystyvät pitämään yhteyttä myös Afrikan-ystäviinsä. Kun he lähtivät ensimmäisen kerran lähetystyöhön Botswanaan 17 vuotta sitten, sähköposti ja älypuhelin olivat maassa vielä tuntemattomia.

Afrikkalaisessa kulttuurissa vanha ja uusi aika ovat läsnä koko ajan.

– Tansaniassa voi nähdä pellolla miehen, joka kyntää peltoa käsiauralla, mutta puhuu välillä älypuhelimeensa, Härköset kertovat.

Lähetystyö lapsuuden haave

Lähetystyö oli sekä Pekan että Katrin lapsuuden haave, jonka he päättivät toteuttaa yhdessä. Pekalle jäi elävästi mieleen lastenleiri, jossa lähetystyöntekijä kertoi kiinnostavia tarinoita. Katrille kipinän herättäjänä oli lähetyshenkinen isoäiti.

Lähtöpäätös syntyi, kun Mikkelin piispa Seppo Häkkinen kannusti heitä lähtemään. Nelihenkinen perhe laskeutui lentokentälle Botswanaan vuonna 2002, samana päivänä, kun toinen tytär Anne täytti seitsemän vuotta. Luterilainen kirkko, jossa Härköset työskentelivät, oli hyvin pieni ja köyhä. Heidän tehtävänään oli muun muassa kouluttaa tulevia pappeja.

– Botswanassa työtehtävät olivat usein hautajaisia, sillä AIDS koitui monen kohtaloksi. Maan hallitus aloitti työskentelyaikanamme valistuskampanjoita sairauden ehkäisemiseksi, mutta alkuaikoina se ei vielä tehonnut, he muistelevat.

Positiivisena asiana Katrille on jäänyt mieleen pappiskurssille osallistunut mies, joka kärsi albinismiin liittyvistä ennakkoluuloista.

– Asenteet muuttuivat vähitellen siihen suuntaan, että ihmiset, jotka eivät aiemmin kelvanneet mihinkään, pystyivätkin mihin tahansa, hän sanoo.

Tansaniaan ja Etiopiaan

Härköset palasivat Heinolaan neljän ja puolen vuoden jälkeen. Katri jatkoi töitä Heinolan seurakunnassa, Pekka Suomen Lähetysseurassa. Vuonna 2010 he saivat jälleen kutsun lähetystyöhön, tällä kertaa Tansaniaan, jonka luterilainen kirkko on Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa suurempi yhteisö.

Perhe halusi paikkaan, jossa tyttäret voisivat opiskella kansainvälisessä lukiossa. Pekka aloitti Mwanzan kaupunkiin perustetun uuden raamattuopiston rehtorina, Katri opettajana samassa paikassa sekä seurakuntatyössä.

Vuonna 2016 asuinpaikaksi muuttui Arusha uusien tehtävien myötä. Pekka aloitti Lähetysseuran Tansanian aluepäällikkönä, Katri työskenteli kirkollisen työn koordinaattorina, jonka tehtävänä oli valvoa Suomesta lähetettyjen avustusten käyttöä.

Tansanian ja Etiopian työalueet yhdistyivät vuonna 2018, mikä tarkoitti sitä, että Pekka lensi paljon kahden maan välillä. Myös monet maan sisäiset matkat tehtiin lentäen, sillä autolla liikkuminen on hidasta ja maan liikennekulttuuri heikkoa. Kuolonkolarit ovat tavallisia, eivätkä paikalliset lähde koskaan matkaan ilman alkurukousta.

Puita kaadettujen tilalle

Härkösten mukaan Suomen Lähetysseura kompensoi lentämisen ilmastovaikutuksia istuttamalla puita alueille, josta ne on aiemmin kaadettu pois. Näillä alueilla kärsitään usein sateettomuudesta ja nälästä. Puiden istutus on tuottanut hyviä tuloksia.

– Koska olemme lentäneet paljon työn vuoksi, emme enää halua lentää lomamatkalle yksityishenkilöinä, he sanovat.

Pekka Härkösen mukaan ilmastonmuutos on tosiasia, minkä vuoksi länsimaiden on hyväksyttävä yhteisvastuu pakolaisista. Pelkästään Etiopiassa elää kolme miljoonaa maansisäistä pakolaista.

– Pakolaisuus ei lopu rajojen sulkemiseen, vaan on ymmärrettävä, että ilmaston muuttuminen pakottaa ihmisiä etsimään toimeentuloa muualta, hän sanoo.

Kouluttaminen palkitsevaa

Härköset kokevat olevansa onnekkaita, koska he ovat saaneet vaikuttaa ihmisten arkeen koulutustehtävissä. Etenkin uusien pappien kouluttaminen on ollut palkitsevaa.

– Ihmisten arkielämää varjostavat monet pelot, jotka estävät heitä tavoittelemasta parempaa tulevaisuutta. Koulutuksen avulla voidaan puuttua esimerkiksi väkivaltaiseen käytökseen tai hälventää pelkoja, jotka kohdistuvat pahoihin henkiin. Samalla luottamus Jumalaan ja omiin vaikutusmahdollisuuksiin kasvaa, he toteavat.

Kahdessa osoitteessa

Suomessa Härköset asuvat nyt eri paikkakunnilla, sillä uusi työ on vienyt Pekan Pohjois-Pohjanmaalle. Hän aloitti elokuun alussa Raudaskylän kristillisen opiston rehtorina. Hän asuu viikot Sievissä, josta kulkee Ylivieskassa sijaitsevaan työpaikkaansa.

Katri on asettunut Vantaalle, josta hän kulkee töihin Helsinkiin. Asuminen eri osoitteissa ei ole heille uutta.

– Viimeisen seitsemän vuoden aikana joku perheenjäsenemme on aina asunut toisessa maassa, he sanovat.

Nimikkolähetit

Katri ja Pekka Härkönen

Katri Härkönen työskentelee Suomen Lähetysseurassa Helsingissä kirkollisen työn koordinaattorina. Pekka Härkönen on aloittanut elokuussa Raudaskylän kristillisen opiston rehtorina Ylivieskassa.

Perhe muutti Heinolaan vuonna 1999. Katri työskenteli Heinolan seurakunnassa pappina.

Työskentelivät Heinolan seurakunnan nimikkolähetteinä Botswanassa 2002–2006 ja Tansaniassa 2010–2019 pääasiassa koulutustehtävissä.

Tansaniassa Pekka työskenteli Mwanzan kaupunkiin perustetun uuden raamattuopiston rehtorina 2010–2016 sekä Arushan kaupungissa Suomen Lähetysseuran Tansanian aluepäällikkönä 2016–2019. Vuonna 2018 Tansanian ja Etiopian työalueet yhdistyivät, jolloin myös Etiopia siirtyi Pekan vastuulle.

Katri työskenteli Tansaniassa opettajana, seurakuntatyössä sekä kirkollisen työn koordinaattorina.

Perheeseen kuuluu kaksi aikuista tytärtä, Elina ja Anne.

toimittaja IH
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat