Ajan tasalla

Jazz vei Klaus Suonsaaren New Yorkiin – rumpuvirtuoosin yhteys Heinolaan on säilynyt

Klaus Suonsaari rumpujen takana. Kuva: Klaus Suonsaaren arkisto

Heinolalaislähtöinen Klaus Suonsaari tutustui jazziin jo nuorella ikää. Hänen vanhempansa pitivät musiikista, erityisesti jazzista.

– Kotonani soi säännöllisesti amerikkalaisten jazztähtien, kuten Oscar Petersonin, Charlie Parkerin, Louis Armstrongin, Ella Fitzgeraldin ja Miles Davisin musiikki. Perheeni oli musikaalinen. Äiti soitti pianoa, isä lauloi kuorossa, ja sisko soitti klassista pianoa ja kirkkourkuja.

Klassista pianoa Suonsaari alkoi soittaa 6-vuotiaana. Opettajana toimi merkittävän heinolalaisen jazzmuusikon Markku Johanssonin äiti, Aira Johansson. Jazzinsoiton Suonsaari aloitti 14-vuotiaana, jolloin hän pääsi Oulunkylän pop-jazzkonservatorion kesäkurssille.

– Sain siellä ensimmäistä kertaa ammattimaista rumpujensoiton opetusta Kauko Saaren johdolla. Myös kurssin vetäjällä Klaus Järvisellä oli iso merkitys tulevan jazzurani kannalta. Jazz oli minulle kutsumus ja intohimo.

Urani aikana olen pyrkinyt korostamaan sitä, että olen Heinolasta kotoisin. Klaus Suonsaari

Suonsaari oli perustamassa kahta paikallista jazz-yhtyettä, Heinola Big Bandia ja Blue Trainia. Heinola tuotti 1970-luvulla monta laadukasta jazzmuusikkoa. Suonsaaren lisäksi heitä olivat muiden muassa Heikki Keskinen, Jukka Tuovinen, Tapio Kallio, Lauri Antila ja Olli Renko.

– Ehkä Kymijoki synnyttää vapautta ja luovuutta. Ja onhan Heinola kaunis kaupunki, ehkä myös se herättää henkiin monen luovat kyvyt, Suonsaari pohtii.

– Heinolan kansalaisopisto oli keskeinen treenipaikka. Soitimme päivittäin, puhuimme jazzista, ja halusimme oppia musiikista lisää, kertoo Suonlahti, joka kuului myös monipuolista ohjelmistoa soittaneeseen Heinolan Musiikinystävien puhallinorkesteriin.

Soittajia eri puolilta maailmaa

1970-luvun lopulla Suonsaari opiskeli Lahden konservatoriossa ja soitti Lahden kaupunginorkesterissa lyömäsoitinsektiossa. Vuonna 1979 hän aloitti opinnot Bostonin Berklee College of Musicissa. Jo aiemmin Suonsaari oli ollut vaihto-oppilaana Rochesterissa Eastman School of Musicissa.

Suonsaari jäi Amerikkaan. Asuinpaikkana oli ensin New York, nykyään hän asuu New Jerseyssä. Vuosikymmenten mittaan Suonsaari on soittanut maailman parhaimmistoon kuuluvien soittajien kanssa muun muassa New Yorkin jazz-klubeilla.

New York kerää yhteen soittajia eri puolilta maailmaa.

– Olen soittanut usein esimerkiksi muiden pohjoismaisten, aasialaisten ja ylipäätään eri puolilta maailmaa tulevien soittajien kanssa. Kaikki tuovat soittamisessaan esille omalle kulttuurilleen tyypillisiä asioita. Näin syntyy mielenkiintoista musiikkia.

Jazz-urallaan pitkälle päässyt Suonsaari korostaa kokonaisuuden merkitystä.

– Korkea musiikillinen ammattitaito on tietysti oleellisen tärkeä asia. Mutta kysymys on samalla kokonaispaketista. On oltava kohtelias, pukeuduttava hyvin ja oltava ajoissa paikalla.

Yhteys Heinolaan säilynyt

Soittamisen ohella Suonsaari on toiminut myös säveltäjänä ja opettajana. Hän on esiintynyt merkittävillä jazz-festivaaleilla ja -klubeilla eri puolilla maailmaa. Suonsaari on keikkaillut säännöllisesti myös Suomessa.

– Koen niin, että tällä hetkellä Euroopassa on mielenkiintoisempaa jazzia kuin Amerikassa. Euroopassa pyritään tekemään uudenlaista, omannäköistä musiikkia. Amerikassa pysytään enemmän traditiossa.

Heinolassa Suonsaari on käynyt vuosittain.

– Takavuosina olin kansainvälisten soittajien kanssa keikallakin Heinolan torilla, joka oli täynnä väkeä. Urani aikana olen pyrkinyt korostamaan sitä, että olen Heinolasta kotoisin. Olen halunnut antaa takaisin sitä, mitä olen Heinolalta saanut.

– Vastaavalla tavalla olen tuonut ulkomailla esiin suomalaisuuttani. Tarkoitukseni on muuttaa jonain päivänä takaisin Suomeen tai muualle Eurooppaan.

Kuka?

Klaus Suonsaari

Syntynyt 7.11.1959 Iitissä. Vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Heinolassa

Jazzrumpali,-säveltäjä ja -opettaja

Asuu Yhdysvalloissa New Jerseyssä

Soitti pitkään Bobby Shortin yhtyeessä. On esiintynyt tai levyttänyt Bob Bergin, Horace Parlanin, Joe Lovanon, Slide Hamptonin, Jerry Bergonzin, Niels-Henning Ørsted Pedersenin, Junior Cookin, Tom Harrellin, Ray Drummondin ja Muhal Richard Abramsin kanssa

Lukuisia muita levytyksiä

Suomalaisia kokoonpanoja: Nordic Trinity (muut jäsenet: Mikko Iivanainen ja Juhani Aaltonen) ja Contrasts (muut jäsenet Wade Mikkola, Mikko Innanen ja Manuel Dunkel)

Vuonna 1992 Suonsaari palkittiin Porin Jazzeilla Vuoden taiteilijana

Muita palkintoja muiden muassa The Buddy Rich Jazz Masters Award (USA, 1984) ja

The Quincy Jones Jazz Masters Award (USA, 1984)

Juhana Unkuri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat