Itä-Häme

Ministeri Rehula ei hermoile sote-uudistuksen siirtymisestä: ”Voiko seuraava hallitus tulla ja pyyhkäistä kaiken yli? Vastaan, että ei voi.”

Kuva: Sami Kuusivirta

Sote- ja maakuntauudistuksen siirtyminen vuodella ei kaada koko uudistusta, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.). Hän sanoo näin siitäkin huolimatta, että eduskuntavaalit käydään ennen uudistuksen astumista voimaan.

Uuden aikataulun mukaan sote-uudistus toteutetaan 1.1.2020 alkaen. Seuraavat eduskuntavaalit käydään keväällä 2019.

Rehula ei uutta hallitusta pelkää. Hänen mukaansa tulevalla hallituksella ei ole tarpeeksi liikkumavaraa, jotta Sipilän hallituksen valmistelema sote-uudistus voitaisiin heittää roskiin.

Nykyisen hallituksen ajaman uudistuksen peruslähtökohtana on perustuslakivaliokunnan lausunto vuodelta 2015. Tuolloin sote-uudistus edellisen kerran tyssäsi perustuslakiongelmiin.

- Voiko seuraava hallitus tulla ja pyyhkäistä kaiken yli? Vastaan, että ei voi. Se hahlo, jossa uudistusta tehtäessä voi liikkua, on koko ajan kaventunut. Esimerkiksi se perusasia, että jatkossa sote-palvelut järjestetään yhtä kuntaa suuremmalla alueella, on perustuslakivaliokunnan vuoden 2015 linjauksen mukainen.

Rehulan mielestä uudessakaan aikataulussa ei ole löysää, sillä valinnanvapauslainsäädännöstä annetaan kokonaan uusi esitys eduskunnalle.

Virkavalmistelun ja poliittisen aikataulun on sujuttava jouhevasti, jotta perustuslakivaliokunnan kritisoimasta valinnanvapauslainsäädännöstä saadaan kokonaan uusi versio lausuntokierrokselle, Rehula sanoo. Esitys on tarkoitus saada eduskuntaan ensi talvena.

- Tilanne on taas vaihteeksi se, ettei aikataulussa ole yhtään särkymävaraa. Tämä on nyt se raide, millä mennään eteenpäin.

Rehula sanoo koko ministerikautensa ajan myöntäneen, ettei sote-uudistuksesta tule täydellistä. Se on kuitenkin tehtävä, hän alleviivaa.

- Ei ole sellaista mallia, johon kaikki olisivat tyytyväisiä. Nyt peruskysymys on se, halutaanko sote vai ei?

Rehula päättää ministeripestinsä ensi maanantaina, kun jo hallitusneuvotteluiden yhteydessä sovittu ministerivaihdos toteutuu. Rehulan seuraaja on keskustan kansanedustaja Annika Saarikko.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat