Itä-Häme

Poliisilta harvinainen ulostulo Heinolan ongelmakoirista: "Voitaisiin yhtä hyvin puhua ongelmaomistajista"

Toistuvia hyökkäyksiä, tappouhkaus ja lopettaminen valtion kustantamana. Virkavallalla on riittänyt selviteltävää ongelmissa, joiden välikätenä ovat eläimet. Osalle omistajista sopisi isoa koiraa paremmin hamsteri, poliisi toteaa.

Kuvituskuva: Colourbox

Heinolan poliisiasemalle on viime kuukausina ilmoitettu runsaasti erilaisista koirien aiheuttamista ongelmista ja vahingoista. Poliisin mukaan ongelmakoirien sijaan voitaisiin yhtä hyvin puhua ongelmaomistajista tarkoittaen koirien isäntiä ja emäntiä, joiden kyvyt ja asenne eivät kohtaa suurien ja kovaluontoisten koirien kasvatushaasteita.

Tiedotteessa kerrotaan yleisimmän poliisille ilmoitetun tapauksen alkavan siitä, kun omistajansa pihalla vapaana ja ilman valvontaa olevaa koiraa ei ole opetettu sietämään viereisillä kaduilla ulkoilutettavia toisia koiria tai niiden taluttajia. Sen seurauksena koira hyökkää pihalta ihmisen tai toisen koiran kimppuun. Tällaisissa tapauksissa on viime aikoina loukkaantunut kaksi ihmistä ja kolme sivullista koiraa on kuollut. 

Ongelmia aiheuttaa myös koiran ulkoiluttaminen vapaana, jolloin vapaana oleva koira hyökkää toisen koiran tai ihmisen päälle. Viimeisin tämän sarjan tapaus sattui Heinolassa perjantaina, kun vapaana ulkoilutettu koira puri satunnaista ulkoilijaa käsivarteen. Lisäksi on tapauksia, jossa aggressiivinen koira on talutushihnassa, mutta taluttaja ei hallitse koiraa.

Helmikuun puolessa välissä taluttajaltaan vapaaksi päässyt koira hyökkäsi kadulla toisen koiran kimppuun seurauksella, että hyökkäyksen kohteeksi joutunut koira jouduttiin lopettamaan. Samainen ongelmakoira oli aiheuttanut puolen vuoden sisällä kaksi muutakin samankaltaista tapausta. Toisessa näissä tapauksista huomattavasti pienempi koira kuoli. Toinen sai vakavia vammoja.

Viimeisimmän tapauksen jälkeen poliisin ja koiranomistajan välillä käytiin keskusteluja, joiden päätteeksi koira lopetettiin valtion kustantamana.

Tappouhkaus koiraa kohtaan

Pääosan poliisille tehdyistä ilmoituksista ovat tehneet hyökkäyksen kohteeksi joutuneet ihmiset. Tosin yhdessä tapauksessa ilmoittajana oli ärhentelevän koiranomistaja, koska hänen koiransa henkeä oli uhattu.

Kyseisen tappouhkauksen kohteeksi joutunut koira oli vapaana ollessaan käynyt uhittelemassa ja näyttämässä hampaitaan naapuritontilla olevalle miehelle. Mies oli uhannut ampua koiran ja naulata sen naulapyssyllä talon seinään kiinni, jos koiran käytökselle ei muutoin tule loppua.

Poliisi selvitteli osallisten välillä tapahtunutta. Sen koommin ei poliisin korviin ole kantautunut tietoa ongelmien jatkumisesta. Tapaus on esimerkki siitä, että omistajalleen hyvinkin rakas ja ystävällinen koira ei välttämättä ole joidenkin muiden henkilöiden mielestä laisinkaan ystävällinen ja saattaa jossain tilanteissa johtaa brutaaleihin uhkauksiin tai vähintään naapurisovun rikkoontumiseen, poliisi muotoilee tiedotteessaan.

Osalle sopisi paremmin hamsteri

Hämeen poliisi muistuttaa, että koiran vapaana pitäminen taajama-alueella ei ole sallittua ja kouluttamattoman kymmeniä kiloja painavan koiran paikka ei ole vapaana ja valvomattomana omistajansa pihalla.

On ymmärrettävää, että koira toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään puolustaessaan reviiriään, pihamaata tai isäntäänsä. Koiranomistajan lajityypillinen käyttäytyminen sen sijaan vaatii, että omaa koiraa kyetään hallitsemaan ja osataan varmistua siitä, että koira ei aiheuta vahinkoa ihmisille tai toisille koirille.

Poliisi on kohdannut yllämainittujen tapausten yhteydessä koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata ennemminkin hamstereihin, eikä lähes metrin korkuisiin bodareiden näköisiin koiriin. Poliisi muistuttaa, että koiranomistaja vastaa koiransa muille eläimille tai ihmisille aiheutuneista vahingoista.

Määrätyissä tilanteissa poliisi voi lopettaa koiran niin sanotusti paikan päällä, mikäli koira on ihmiselle vaarallinen tai se aiheuttaa suurta taloudellista vahinkoa. Nykyiseen asti poliisi on pyrkinyt neuvoin, kehotuksin ja huomautuksin ohjaamaan koiranomistajien käytöstä turvallisempaan suuntaan siten, että aggressiivisiksi tiedetyt koirat eivät saa olla vapaana aiheuttamassa vaaraa ihmisille ja muille eläimille.

Poliisi kertoo kiinnittävänsä jatkossa enemmän huomiota vapaana pidettäviin koiriin ja puuttuu asiaan tarvittavin keinoin nykyistä herkemmin.

Ville Paso
ville.paso@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat