Itä-Häme

Kiinteistösijoittaja hävisi riidan UPM:ää vastaan – riitely maksoi lähes kymmenesosan heinolalaisen tehdaskiinteistön kauppahinnasta

Entiseen vaneritehdaskiinteistöön on valmistumassa koripallohalli. Kuva: Janne Pussila

Riita Heinolan entisen vaneritehdaskiinteistön kaupasta on päättynyt myyjän voitoksi. Päijät-Hämeen käräjäoikeus on hylännyt Faneerin Kiinteistöt oy:n UPM:ää vastaan nostaman kanteen.

Kiinteistöyhtiö teki kaupat elokuussa 2016. Kauppasumma oli 1,1 miljoonaa euroa. Ostajan mukaan kiinteistön lämmityskulut olivat kolminkertaiset siihen nähden, mitä myyjä oli myyntiesitteessään ilmoittanut.

Ostaja vaati myyjältä vahingonkorvauksena 940 000 euroa. Lisäselvitysten jälkeen vaatimus tarkentui noin 630 000 euroksi. Summasta 400 000 euroa on lämmitysjärjestelmän korjauskustannuksia.

Myyjä vaati kanteen hylkäämistä. Se tähdentää, että arvio lämmityskustannuksista perustui epätäsmällisiin mittauksiin, minkä ostaja myös tiesi. Energiankulutus ei myöskään ollut ollut kaupanteon ehto.

Kiinteistösijoittajana ostajan olisi pitänyt selvittää energiankulutus, oikeus katsoo. Myös todistajana kuultu energiatekniikan asiantuntija totesi, että UPM:n budjetoimat energiakulut olivat epärealistisia.

Korjaustarpeet alkoivat "hirvittää"

Ostaja kävi tutustumassa kiinteistöön monta kertaa ennen kauppaa. Yhdessä todisteena esitetyssä sähköpostiviestissä ostajan edustaja toteaa korjaustarpeita olevan niin paljon, että "oikein alkoi hirvittää".

Kiinteistöstä on laadittu kuntokatselmusraportti, mutta sitä ei esitetty oikeudelle.

Käräjäoikeus katsoo myyjän antaneen kiinteistöstä kaikki tiedossaan olleet tiedot muun muassa lämmityskustannusten epävarmuudesta. Siten ostajalle oli oikeuden mukaan syntynyt erityinen velvollisuus tarkastaa lämmityskustannukset, minkä se oli laiminlyönyt.

Oikeus velvoitti kiinteistöyhtiön korvaamaan pörssiyhtiö UPM:n lähes 39 000 euron oikeudenkäyntikulut. Ostajan omat kulut olivat lähes 65 000 euroa.

Myydyssä kiinteistössä toimi UPM:n vaneritehdas. Se suljettiin lopullisesti 2010. Tilat oli jo UPM:n aikana suurelta osin vuokrattu.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat