Itä-Häme

Heinolalaisyrittäjä pyysi piirihallitusta opettamaan keskustavaltuutettua käyttäytymään – tuomittiin kunnianloukkauksesta

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi viisikymppisen yrittäjän kunnianloukkauksesta sakkoihin. Kuva: Mikko Kivelä

Vuosia jatkuneessa heinolalaisten naapurusten välisessä nahistelussa saavutettiin yksi virstanpylväs tiistaina, kun Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi viisikymppisen yrittäjän kunnianloukkauksesta sakkoihin.

Yrittäjä oli kaksi vuotta sitten keväällä laittanut Keskustan Päijät-Hämeen piirille kirjeen, jossa hän väitti nimeämänsä kaupunginvaltuutetun pyrkineen yli kymmenen vuoden ajan tuhoamaan hänen perhettään ja yritystään. Hän väitti valtuutetun tuhonneen hänen omaisuuttaan ja mustamaalanneen hänen yritystään sekä vaarantaneen kaahailemalla lasten turvallisuuden tiellä. Kirjelmän mukaan valtuutetun puoliso oli mukana touhussa.

Yrittäjä pyysi puolueväkeä neuvomaan valtuutetulle käyttäytymissääntöjä sekä arvioimaan hänen jäsenyyttään puolueessa. Piirihallitus käsitteli asiaa, muttei tehnyt päätöksiä. Moni hallituksen jäsen kysyi valtuutetulta, mistä asiassa on oikein kyse.

Kirje oli osoitettu myös eduskunnalle ja keskustalaiselle pääministerille, mutta näille yrittäjä ei ollut sitä lähettänyt.

Väite: Alamaailman mies töihin

Toissa helmikuussa yrittäjä jakoi kyläläisille osoittamaansa kirjelmää postilaatikoihin ja kylän koulun ilmoitustaululla. Hän halusi kertoa kyläläisille valtuutetun ja tämän puolison harjoittamasta ajojahdista häntä ja yritystään kohtaan. Hän oli tyytymätön poliisin toimintaan, joten hän arveli kyläläisten paineen auttavan asiassa.

Kirjelmän mukaan valtuutettu puolisoineen oli tilannut "alamaailman miehen" avuksi tuhoamaan yrittäjän mainoskylttejä tienvarsilla.

Valtuutettu kertoi oikeudessa, ettei edes tunne "alamaailman miestä". Hän oli saanut kyläläisiltä ainakin kymmenen puhelua kirjelmän takia.

Kirjelmässä mainitaan valtuutetun apulainen nimeltä. Kirjelmän muukaan apulainen on "vanha rosvo". Yrittäjä on ilmoittanut kylttien tuhoamisesta poliisille, mutta syyttäjä ei nostanut syytettä.

Tuhoamisesta epäilty kertoi oikeudessa tunteneensa yrittäjän yli 30 vuoden ajalta. Välillä he ovat olleet kavereita, välillä yrittäjä on "puukottanut selkään". Kirjelmän takia häneen oli ollut yhteydessä ainakin 20 henkilöä.

Yrittäjä esitti oikeudelle kuvia henkilöstä hänen kylttiensä luona. Oikeuden mukaan kuvat eivät osoita, että kyse olisi juuri "alamaailman miehestä".

Tuomio kahdesta kunnianloukkauksesta

Käräjäoikeus katsoo tiistaina antamassaan tuomiossa, että yrittäjä oli tahallaan esittänyt perättömiä tietoja tai vihjauksia ja siten syyllistynyt kunnianloukkaukseen. Hän ei kyennyt esittämään näyttöä väitteilleen.

Keskustan piirijohdolle lähetetty kirjelmä loukkasi vain valtuutetun, ei hänen puolisonsa kunniaa. Viestin sai kymmenkunta henkeä. Kylällä jaettu kirje loukkasi pariskunnan sekä kylttien tuhoamisesta epäillyn miehen kunniaa. Sen jakelu oli ollut laajempi.

Oikeus tuomitsi miehen 25 päiväsakkoon sekä maksamaan kärsimyskorvauksena valtuutetulle 1 700 euroa, hänen puolisolleen 600 euroa ja toiselle miehelle 1 100 euroa. Lisäksi hänen on korvattava valtuutetun ja puolison oikeudenkäyntikulut, lähes 2 900 euroa.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat