Itä-Häme

Naisen pitkä oikeustaistelu vahvisti hänen jo haudatun biologisen isänsä sekä perintöoikeuden – sisaruspuolien vastustuksesta huolimatta

Kuva: Samuli Ikäheimo

Pääkaupunkiseudulla asuva nainen ehti elää yli 50 vuotta ennen kuin hän sai varmuuden biologisesta isästään. Päijät-Hämeen käräjäoikeus on nyt päättänyt, että naisella on myös perintöoikeus Heinolassa asuneen isänsä jälkeen.

Naisen äiti oli toiminut apulaisena erään miehen tilalla. Syntyi romanssi, nainen tuli raskaaksi. Hänet lähetettiin pois ennen lapsen syntymää.

Nainen meni myöhemmin naimisiin toisen miehen kanssa. Olot uusioperheessä olivat vaikeat. Tytär eli pelon vallassa, eikä hänen syntyperästään puhuttu koskaan mitään. Hän ihmetteli, kun isäpuoli joskus kutsui häntä äpäräksi.

Tytär muutti kotoa heti kun se oli mahdollista. Myöhemmin työelämässä työkaveri vihjaili hänen syntyperästään, jota hän alkoi selvittää. Hän löysi elatussopimuksen, jossa maksajaksi oli merkitty vieras mies.

Hän hankki väestörekisteriotteen, jossa hänen isäkseen oli merkitty hänen isäpuolensa. Henkikirjoittaja myönsi virheen ja tieto poistettiin väestörekisteristä.

Nainen oli käytännössä useita vuosia isätön.

Nainen otti yhteyttä elatussopimuksessa mainittuun mieheen. He tapasivat, naisella oli lapsensakin mukanaan. Mies oli ollut tapaamisesta iloissaan. Hän ei epäillyt isyyttään, mutta ei suostunut tunnustamaan sitä, koska muu perhe vastusti sitä.

Mies ja tytär pitivät yhteyttä. Nainen huomasi, että hänen yhteystietonsa poistettiin isän puhelimesta. Naisen mukaan miehen omaiset olivat kieltäneet heidän tapaamiset.

Yhteydenpito jatkui miehen kuolemaan asti viime vuosikymmenen lopulla. Kuoleman jälkeen otettu DNA-näyte osoitti miehen olevan naisen isä.

Kahdesti Korkeimpaan oikeuteen

Nainen oli nostanut miestä vastaan kanteen isyyden vahvistamiseksi vielä tämän eläessä. Hovioikeus hylkäsi kanteen, sillä tuolloin voimassa olleen isyyslain mukainen kanneaika oli umpeutunut. Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa.

Nainen valitti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Se totesi, että kanneajan umpeutuessa nainen oli ollut 27-vuotias, mutta hän oli saanut tietää isänsä henkilöstä vasta lähes 20 vuotta myöhemmin. Naisella ei siten ollut ollut realistisia mahdollisuuksia kääntyä tuomioistuimen puoleen, sillä hänellä ei ollut ollut mitään aihetta epäillä alkuperäänsä.

EIT totesi 2013 Suomen loukanneen ihmisoikeussopimusta.

Nainen lähestyi uudelleen KKO:ta ja pyysi aiemman kanteensa ratkaisun purkamista. KKO keskeytti purkuhakemuksen käsittelyn, sillä Suomen hallitus oli aloittanut isyyslain uudistamisen.

Eduskunnan hyväksyttyä uuden isyyslain käräjäoikeus vahvisti naisen ajaman isyyskanteen 2016.

"Sietämätöntä muille perillisille"

Viime vuonna nainen nosti Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa kanteen, jolla hän vaati oikeutta vahvistamaan, ettei hän ole menettänyt perillisasemaansa biologisen isänsä jälkeen ja että hänellä on oikeus lakiosaan.

Vastaajina olivat miehen leski ja näitten lapset. He kiistivät kantajan vaatimukset. Heidän mielestään kantaja ei ollut esittänyt hänestä riippumattomia erityisen painavia syitä perintöoikeuden saamiselle.

Vastaajat kysyvät, oliko nainen aikoinaan tehnyt voitavansa syntyperänsä selvittämiseksi.

Tilanne, jossa nainen ei ole ollut lähes 50 vuoteen tekemisissä muun perheen kanssa ja vaatii sitten perintöoikeutta, on vastaajien mukaan muitten perillisten kannalta sietämätön, sillä perinnönjakoja on jo tehty. He muistuttavat perustuslain antamasta omaisuuden suojasta.

Käräjäoikeuden mielestä miehen perheen intressit eivät ole niin painavia, että ne riittäisivät naisen jättämiseen ilman perintöoikeutta. Se muistuttaa EIT:nkin todenneen, että Euroopassa suuntauksena on poistaa avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten perintöoikeutta koskeva syrjintä.

Oikeus velvoitti vastaajat korvaamaan kantajan lähes 9 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme