Kansalaiskanava

Lukijalta

Erkki Vaalaman Teno-12-sarja ”karvasiipisinä”

On sanottu, että Suomen maineikkain lohiperhosarja on isäni, edesmenneen, Erkki Vaalaman Teno-12-sarja. Isäni kehitti ja suunnitteli tämän lohiperhosarjan 60-luvulla oltuaan Kuusamon Rajakomppanian päällikkönä. Tämä lohiperhosarja on ns. klassinen sarja perhoja, joka tarkoittaa että perhojen siivet on sidottu lintujen sulista.Teno No 1 ja Teno No 2 ovat täysin Erkin omia malleja, ja loput sarjan perhoista ovat sukulaismies Oskari Röngän vanhojen perhojen mukaan suunniteltuja. Isäni totesi, että hyvää perhoa ei ole olemassakaan. On vain perhoja, perhoyksilöitä, joilla on saatu kalaa, se joka tilanteen ”valtti” on ratkaisematta. Hyvän lohiperhon on oltava tasapainoinen, niukkarakenteinen, elävä, värit harkiten soinnutettu, hyvin sidottu ja tiettyä hetkeä, tiettyä tilannetta ja tiettyä tarvetta varten.

Näitä asioita huomioimme yhdessä heinolalaisen Jouko Hillbergin kanssa, kun aloimme keväällä 2017 suunnittelemaan tätä klassista Teno-12-sarjaa ns. ”karvasiipisiksi” perhoiksi. Jouko Hillberg, joka on oppilaani ja mestarisitoja, otti työkseen suunnitella perhojen siivet ja minä, Antti Vaalama, perhojen rungot ja häkilät. Teimme koko kevään sarjan kehittelytyötä ja mielestämme onnistuimme hyvin tässä työssä. Tuloksena oli siis karvasiipiset Teno-12-sarjan lohiperhot. Enpä tiedä, onko kukaan muu Suomessa samaa yrittänyt? Jouko Hillbergin siipimalli on norjalainen, mahdollisimman pitkä ja sopusuhtainen. Värit on valittu huolellisesti alkuperäisen sarjan värien mukaan. Tämä karvasiipinen Teno-12-sarja sopii varmaankin parhaiten soutuperhoksi Tenolla ja mikseipä muuallakin lohijoilla, kuten Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Antti Vaalama

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat