Mainos: Valio

Tiesitkö tämän suolistostasi?

Suoliston toimintahäiriöillä voi olla yhteys jopa masennukseen.

Suolisto ei näy peilistä katsoessa, mutta hyvinvoinnin kannalta se on yksi ihmisen tärkeimmistä elimistä, jossa käydään jatkuvaa taistelua hyvien ja haitallisten bakteerien välillä. Tässä viisi kiintoisaa faktaa suolistosta:

1 Ihmiskehossa suhteellisen pienessä tilassa oleva suolisto on useita metrejä

Pinta-alaltaan se on hämmentävän suuri, tenniskentän kokoinen. Vastustuskyvyn kannalta se on ihmisen tärkein elin: jopa 70 prosenttia vastustuskyvystämme muodostuu suoliston alueella. Ei ole liioiteltua sanoa, että kun suolisto on kunnossa, se tuntuu koko kehossa.

2 Yksi suoliston tehtävistä on estää ravinnon mukana mahdollisesti tulevien haitallisten aineiden pääsy elimistöön.

Se onnistuu, kun suolen seinämä on sopivan tiivis, ja siinä auttaa tasapainoinen bakteeristo. Bakteereja ihmisen suolistossa on jopa 1,5 kiloa. Terveessä suolistossa vallassa ovat hyödylliset bakteerit, jotka vähentävät muun muassa ripulia, allergioita ja toiminnallisia vaivoja.

3 Suoliston bakteerit tuottavat aivojen kanssa samoja välittäjäaineita, kuten mielialaa kohentavaa serotoniinia.

Muun muassa näin suoliston bakteerit vaikuttavat myös aivojen toimintaan ja mielen hyvinvointiin. Suoliston toimintahäiriöt voivat johtaa jopa psyykkisiin häiriöihin, kuten masentuneisuuteen.

Tunnettuja esimerkkejä aivojen ja suoliston välisen toiminnan häiriöstä ovat toiminnalliset vatsavaivat, erityisesti ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS). Siitä kärsii vähintään joka kymmenes suomalainen.

4 Myös stressi, antibioottikuuri tai vääränlainen ruokavalio voivat horjuttaa suoliston hyvinvointia.

Tällöin haitallisten bakteerien osuus suolistossa kasvaa liian isoksi, suoliston läpäisevyys lisääntyy ja elimistöön pääsee sille haitallisia aineita ja allergeeneja. Siitä seuraa esimerkiksi tulehduksia ja allergioita, jotka voivat tuntua vatsakipuna ja turvotuksena.

5 Suolistonsa hyvinvointia voi edistää terveillä elämäntavoilla, kuten riittävällä liikunnalla ja monipuolisella ruokavaliolla.

Tasapainoinen suolisto puolustaa elimistöä haitallisilta bakteereilta. Maailman tutkituin maitohappobakteeri on Lactobacillus rhamnosus GG, jonka vaikutuksia on selvitetty yli 800 tieteellisessä tutkimuksessa. Sillä on ainutlaatuiset pehmeät karvat, joilla se kiinnittyy suoliston seinämiin ja valtaa itselleen bakteereille otolliset paikat. Lactobacillus rhamnosus GG säilyy hyvin elävänä suolistossa rankoista olosuhteista huolimatta.

Kaikissa Valio Gefilus® -tuotteissa on Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteeria. Yhdestä annoksesta mitä tahansa Valio Gefilus® -tuotetta saa vähintään miljardi maitohappobakteeria ja runsaasti D-vitamiinia, joka parantaa luontaista vastustuskykyä. Parhaan hyödyn Valio Gefilus® -tuotteista saa nauttimalla niitä osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota.

Valio

Suosittelemme

Luetuimmat