Yhdysvaltojen työttömyysluvuissa synkkä ennätys – 3,3 miljoonaa uutta työtöntä viikossa

Senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell oli tyytyväinen paketin läpimenon jälkeen. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltojen työttömyysluvuissa nähtiin torstaina historiallinen ennätys koronaviruksen seurauksena. Työministeriön tilaston perusteella uusia työttömyystukihakemuksia kertyi viikossa 3,3 miljoonaa.

Edelliseen viikkoon verrattuna kasvua oli 3 miljoonaa. Luku on korkein koskaan sen puolen vuosisadan aikana, kun maan hallinto on kerännyt tietoja työttömyystukihakemuksista.

Edellinen yhden viikon ennätys oli vuodelta 1982, jolloin hakemuksia kertyi 695 000.

Työministeriön tilaston perusteella vaikuttaa todennäköiseltä, että työttömyysprosentti Yhdysvalloissa singahtaa koronakriisin seurauksena kaksinumeroiseksi, ehkä 15 prosenttiin. Helmikuun tilastossa työttömyysprosentti oli ennätysalhainen 3,5 prosenttia.

Työpaikkoja on kadonnut lähes joka osavaltiossa erityisesti ravintolapalveluissa, majoituksessa, viihde- ja vapaa-ajan palveluissa, terveydenhuollossa ja kuljetuspalveluissa.

Ekonomistit arvioivat, että kriisi voi syödä Yhdysvaltojen jopa 14 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Suoria tukia kansalaisille

Samalla kongressi käsitteli mittavaa pelastuspakettia, jolla koronakriisin tuhoja yritetään vaimentaa. Senaatti hyväksyi sen omalta osaltaan varhain torstaiaamuna Suomen aikaa ja edustajainhuoneen odotetaan siunaavan sen perjantaina. Kongressin jälkeen se tarvitsee vielä presidentti Donald Trumpin vahvistuksen.

Tukipaketin koko on peräti 2 000 miljardia dollaria. Medialle vuotaneiden tietojen mukaan paketista 250 miljardia koostuu suorista maksuista yksittäisille kansalaisille.

Lisäksi muun muassa pienyritykset ja tärkeät teollisuudenalan saavat lainoja. Esimerkiksi lentoyhtiöille ja niiden työntekijöille on luvassa 50 miljardia.

Paketti sisältää myös 100 miljardin siivun, joka on osoitettu sairaaloille. Rahalla on määrä hankkia muun muassa suojavarusteita ja lisätä tehohoidon kapasiteettia ja hengityskoneiden määrää.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Henkilöauto suistui tieltä ja törmäsi puuhun Sysmässä
 2. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 3. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 4. Nainen kuoli nokkakolarissa Heinolassa - henkilöauto ja kuorma-auto törmäsivät Nelostiellä
 5. Heinolaan lotossa lähes 100 000 euroa, potti nousee 6,5 miljoonaan
 6. Poliisi pyytää havaintoja Heinolassa kadonneesta miehestä
 7. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 8. Lukijalta: Kailaan koulusta päätettiin yhdessä
 9. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Vaasan ravintoloissa ehkä altistuksia
 10. Mies vangittiin epäiltynä alaikäisiin poikiin kohdistuvista seksuaalirikoksista – tuomittu aiemmin vastaavista rikoksista
 11. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 12. Hamilton kaahaa kohti kaikkien aikojen formulakuninkuutta – kuljettajakollegat ovat jo heittäneet pyyhkeen kehään
 13. Lukijalta: Tutkittaisiinko vähän enemmän?
 14. Huntington paransi 100 metrin ennätystään kertarysäyksellä – Kalevan kisoissa tähtäimessä on seitsenottelun Suomen ennätys
 15. Kimolan kanavan tunneli valmis – katso video kanavan työmaalta

Näytä lisää