Poliisi tarkisti yli 16 000 ajoneuvoa Uudenmaan-valvonnan ensimmäisenä päivänä – "Joukossa on ollut sellaisia, että vähän kuin kokeillaan"

Poliisin mukaan turhat kokeilut hidastavat liikennettä ja haittaavat asiallisilla syillä kulkevia.

Poliisipartio tiellä 167 Päijät-Hämeen ja Uudenmaan maakuntarajalla VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT-Ilkka Hemmilä

Poliisi tarkisti lauantaina yhteensä 16 555 ajoneuvoa Uudenmaan ja naapurimaakuntien rajalla. Poliisin mukaan ajoneuvoista 835 käännytettiin.

Sunnuntaina aamuyhdeksään mennessä maakuntarajalle oli saapunut 1 702 ajoneuvoa, joista 58 käännytettiin.

Ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisista kertoo, että tarkastukset ovat sujuneet rauhallisesti ja kulkijat ovat toimineet poliisin valvomilla sulkupisteillä asiallisesti. Hän kuitenkin toivoo poliisin puolesta, että maakuntarajaa ei pyrittäisi ylittämään turhaan, jos sille ei ole asiallisia edellytyksiä.

– Joukossa on ollut sellaisia, että vähän kuin kokeillaan, vaikka välttämättömyyden edellytykset eivät täyty, Höök sanoo STT:lle.

Eduskunta hyväksyi asetuksen Uudenmaan eristämisestä myöhään perjantaina. Maakuntarajan saa ylittää vain välttämättömästä syystä, kuten työssäkäynnin vuoksi. Höök ei kommentoi, kuinka moni on kokeillut ensimmäistä päivää käynnissä ollutta valvontaa "turhaan".

– Muutamakin on liikaa. Se hidastaa toimintaa ja liikennettä, ja muut kärsivät tällaisesta turhasta toiminnasta, Höök sanoo.

Liikkumistarpeensa voi kertoa niin kirjallisesti kuin suullisesti, mutta valmis kirjallinen todiste nopeuttaa Höökin mukaan tarkastamista.

Lauantain aikana valmiuslain rikkomisesta annettiin yksi sakko. Junissa vain satoja matkustajia Poliisi aloitti valvonnan Uudenmaan rajoilla perjantain ja lauantain välisenä yönä 30 kiinteällä tarkastuspisteellä sekä liikkuvalla valvonnalla. Liikkumiskielto Uudenmaan maakunnan rajoilla astui voimaan puoliltaöin koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Junissa oli lauantain aikana 746 matkustajaa, joista 19 käännytettiin. Tarkastuksia junaliikenteessä tehdään sekä asemilla että junissa, Höök kertoo.

VR ei kommentoi sitä, millaista liikennettä se odottaa raiteille maanantaille työmatkaliikenteen myötä. Viestintäjohtaja Tatu Tuominen sanoo STT:lle yleisesti, että yhtiön matkustajamäärät ovat romahtaneet.

– Meillä on jopa 90 prosenttia vähemmän matkustajia kuin viime vuonna samaan aikaan. Eli junissa on todella hyvin tilaa, Tuominen sanoo.

Matkustusrajoitus on voimassa 19. huhtikuuta asti.

Keskustelu