EU-komissio ennustaa historiallisen suurta taantumaa Euroopan talouteen

Koronaviruskriisi koettelee kaikkien EU-jäsenmaiden talouksia. AFP / LEHTIKUVA

STT

EU-komissio ennustaa, että koronaviruspandemian aiheuttama talouden taantuma saa tänä vuonna historialliset mittasuhteet. Ennusteen mukaan euroalueen talous supistuu tänä vuonna 7,75 prosentilla. Suomen talouden arvioidaan supistuvan tänä vuonna 6,25 prosenttia.

Komissio arvioi, että Suomen osalta kriisin suurimmat vaikutukset nähdään nyt meneillään olevalla toisella vuosineljänneksellä.

Koronaviruskriisi koettelee kaikkien EU-jäsenmaiden talouksia, mutta komission mukaan iskun voimakkuus ja odotetun palautumisen ripeys vaihtelevat eri maissa.

Jyrkintä alamäkeä ennustetaan Kreikan, Italian ja Espanjan talouksiin, jotka ovat komission arvion mukaan laskemassa yli 9 prosenttia. Pienintä laskua ennakoidaan Puolaan, jonka talouden ennustetaan supistuvan vain reilulla 4 prosentilla.

Taloudesta vastaava komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis kommentoi, että tässä vaiheessa voidaan tehdä kuitenkin vasta alustavia kartoituksia kriisin lopullisesta laajuudesta.

– Vaikka välittömästä laskusta tulee paljon vakavampi maailmantaloudelle kuin finanssikriisi oli, vaikutusten syvyys riippuu pandemian kehityksestä, mahdollisuuksistamme käynnistää talouden toiminta uudelleen turvallisesti ja toipua siitä eteenpäin, Dombrovskis sanoi.

Talouden jyrkän supistumisen jälkeen ensi vuodelle ennustetaan kasvua, mutta luvut eivät riitä kokonaan paikkamaan kriisin synnyttämää lovea. Komissio arvioi euroalueen talouden kasvavan vuonna 2021 6,25 prosentilla. Suomen ensi vuoden talouskasvuksi arvioidaan 3,75 prosenttia.

Myös koronastrategiallaan omaa tietään kulkevan Ruotsin talouden ennustetaan ottavan iskua. Komissio arvioi, että Ruotsin talous supistuu tänä vuonna noin 6 prosentilla ja nousee ensi vuonna 4 prosenttia.

Työllisyys ei toivu heti

Komissio arvioi kriisin vaikuttavan voimakkaasti Suomen työllisyyteen. Työttömyyden arvioidaan kasvavan huomattavasti vielä vuoden puolivälin tienoilla, mutta kasvun uskotaan tasaantuvan talouden rattaiden pyörähtäessä käyntiin.

Komissio kuitenkin ennakoi, että Suomen työttömyysluvut ovat vielä ensi vuonnakin korkeampia kuin vuonna 2019.

Talouskomissaari Paolo Gentiloni arvioi Euroopan työttömyysasteen nousevan kokonaisuudessaan noin 9 prosenttiin tänä vuonna.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuulikki Kuparinen on nähnyt maailmaa, mutta sydän on aina Hartolassa
 2. 50-luvulla hukkuneiden nuorten muistokivi kunnostettiin – "Nyt siihen on meidän jälki jätetty"
 3. Kouluissa palataan ensi viikolla lähiopetukseen
 4. Torin laidalta: Asiakkaat on pilalla, pelkkää lokaa tilalla
 5. Joutsan taajaman tuntumaan haetaan lupaa kivimurskaamolle – osa luuli suunnitelmaa pilaksi kuultuaan, että hankkeen nimi on Peräaukon murskaamo
 6. Ministeriksi palannut Annika Saarikko: Tapahtumajärjestäjille ei ole varattu uutta koronatukea – Veikkaus-tukea saavien järjestöjen pelastamiseksi myös velkaraha mahdollinen
 7. Dustin Johnson nousi PGA:n mestaruuskilpailun keulille, tuplabogikaan ei himmentänyt mainiota kierrosta
 8. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 9. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 10. Kolme bogia lyönyt Castren notkahti hieman golfin LPGA-kilpailussa
 11. Uudessa-Seelannissa sata päivää vailla koronatartuntoja, mutta terveysviranomaiset varoittelevat itsetyytyväisyyden vaaroista
 12. Suomalaisista 70 prosenttia ottaisi koronarokotteen – Yhdysvalloissa herännyttä huolta liian matalasta rokotekattavuudesta ei ole Suomessa ilmennyt
 13. Yön uutiskooste: Maahanmuuttoviraston tiskille kuukausien jono
 14. Kolumni: Työkaverit ovat yllättävän tärkeitä
 15. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"

Näytä lisää