HS: Startup-yrityksille kaavaillaan omaa koronarahoitusta

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) antaa esitykselle tukensa ja sanoo, että tutkimus- ja kehitysrahoitusta ja startup-rahoitusta tarvitaan nyt vielä enemmän kuin ennen kriisiä. / Vesa Moilanen Hand Out / Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Startup-yrityksille kaavaillaan omaa yhteensä 250 miljoonan koronarahoitusta, kertoo Helsingin Sanomat . Rahoituspaketti kanavoitaisiin valtion pääomasijoitusyhtiö Tesin kautta.

Rahoilla autettaisiin kasvun alkuvaiheessa olevia yrityksiä, jotka tarvitsevat rahoitusta kansainvälistymiseen. Rahoituksen ehtona on, että yksityiset pääomasijoittajat lähtevät mukaan samalla summalla. Rahoitus ei olisi suoraa tukea, vaan Tesi saisi sijoituksellaan omistusosuuden yrityksestä.

Pääomasijoittajien yhdistyksen toimitusjohtaja Pia Santavirta sanoo lehdelle rahoituksen olevan tarpeen, koska ulkomaiset kasvuyhtiösijoittajat voivat väliaikaisesti poistua Suomen markkinoilta ja monien kasvuyritystenkin liiketoiminta on kärsinyt koronakriisistä.

–  Kyse ei ole startupeille myönnettävistä avustuksista vaan oman pääoman ehtoisista sijoituksista. Se tarkoittaa myös sitä, että kasvuyhtiön onnistuessa pääomaa palautuu sijoittajalle, eli tässä tapauksessa myös valtiolle, sanoo perustajaosakas Inka Mero Voima Venturesista Pääomasijoittajien yhdistyksen tiedotteessa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) antaa esitykselle tukensa ja sanoo, että tutkimus- ja kehitysrahoitusta ja startup-rahoitusta tarvitaan nyt vielä enemmän kuin ennen kriisiä.

– Tarvitsemme ne perinteisemmät yritykset, jotka taistelevat tällä hetkellä olemassaolostaan, mutta katseen pitää olla myös kauempana, niissä yrityksissä, jotka luovat tulevaisuuden työpaikkoja, Lintilä sanoi Helsingin Sanomille.

Kasvuyritykset ovat alkuvaiheessaan yleensä tappiollisia, eikä niillä usein ole mahdollisuutta saada pankkilainaa. Pääomasijoitukset ovat niille keskeinen rahoitusmuoto.

Suomalaisyritykset keränneet hyvin sijoituksia

Pääomasijoitusalan eurooppalainen kattojärjestö Invest Europe kertoo, että suomalaiset startupit keräsivät viime vuonna eniten sijoituksia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Suomi otti tilastossa kärkisijan jo toisena perättäisenä vuonna.

Kansantalouden kokoon suhteutettuna suomalaiset startup-yhtiöt saivat sijoituksia yli kaksinkertaisesti Euroopan keskiarvoon verrattuna. Toiseksi vertailussa tulivat tanskalaiset startup-yhtiöt. Suomalaiset yritykset saivat viime vuonna yhteensä 293 miljoonaa euroa sijoituksina.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinolan kesäkuu oli vuosikymmenen kuumin – viimeinen päivä teki kuivasta kuusta myös sateisimman
 2. Anne Elo-Rauta ja Pertti Kuisma hoitavat puutarhaansa rakkaudella, hitaasti ja halvalla ja pitävät aina silmät avoinna ja korvat höröllä uusille ideoille
 3. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 4. Pääkirjoitus: Lähin huoli on aina pahin huoli
 5. Tuttiksen kalat ovat uineet heinolalaisten sydämiin
 6. Jalkapallotähti Franck Riberyn kotiin murtauduttiin – "Kuinka voin tuntea oloni täällä hyväksi tämän päivän jälkeen?"
 7. Lehti: Kiinan Sisä-Mongoliassa potilaalla havaittu paiserutto, myös toisella epäillään ruttoa
 8. Veneet karkailivat ja hajoilivat navakassa tuulessa tänään – purjeveneestä katkesi masto, soutuveneen mukaan lähti laiturikin
 9. Yle: Suosittu Temptation Island Suomi -sarja kuvataan heinäkuussa Thaimaan sijasta Vuokatissa
 10. Real Madrid ja Barcelona käyvät keskinäistä mestaruuskisaa
 11. Palloliitto vahvisti Puola-ottelun pelipäivän – EM-kisoihin valmistava peli valmistaa nyt Kansojen liigaan
 12. Uber ostaa ruokaa kuljettavan Postmatesin 2,3 miljardilla eurolla
 13. Hamilton: "En pyytänyt tai vaatinut ketään polvistumaan"
 14. Karhunkaatokiintiö kasvaa edelliskaudesta 71 yksilöllä – kiintiö on yhteensä 384 yksilöä
 15. Kansainvälistä elokuvaa omin ehdoin ja omakustanteisesti – Suomalainen Saara Lamberg tekee uraa ohjaajana ja näyttelijänä Australiassa

Näytä lisää