Hongkongin turvallisuusviranomaisilta tulvii tukea mielenosoittajat raivostuttaneille lainsäädäntösuunnitelmille – Kiina varoittelee Yhdysvaltoja

Viime vuonna Hongkongissa oli useiden kuukausien ajan suuria ja usein väkivaltaisia demokratiaa puolustavia mielenosoituksia. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kiina varoittelee Yhdysvaltoja "kaikilla mahdollisilla toimilla", jos Yhdysvallat asettuu Kiinan etujen tielle Hongkongin tilanteen vuoksi.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Robert O'Brien varoitti sunnuntaina, että jos Kiina säätää Hongkongiin suunnittelemansa uuden turvallisuuslain, Hongkongin erityisasema Yhdysvaltain kanssa käydyssä kaupassa voisi olla uhattuna. Lakiesitys kieltäisi muun muassa vallankumouksellisen liikehdinnän, ulkomaisen vaikuttamisen ja terrorismin erityishallintoalueella.

Viime vuonna Hongkongissa oli useiden kuukausien ajan suuria ja usein väkivaltaisia demokratiaa puolustavia mielenosoituksia. Nyt mielenosoittajat pelkäävät Kiinan suunnittelemien lakien romuttavan Hongkongin demokratian. Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat sunnuntaina koronaviruspandemian vuoksi asetetuista kokoontumisrajoituksista huolimatta vastustamaan turvallisuuslakeja.

Sanailu alkoi jo viime viikolla

Kiinan ulkoministeriö totesi maanantaina, ettei Yhdysvalloilla ole oikeutta arvostella tai puuttua asiaan, sillä erityishallintoalueen lainsäädäntö on Kiinan sisäinen asia.

– Jos Yhdysvallat aikoo loukata Kiinan etuja, Kiina ottaa käyttöön kaikki mahdolliset toimet vastatakseen tähän ja vastustaakseen tätä, ukoministeriön edustaja Zhao Lijian sanoi.

Sunnuntaina Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi tiedotustilaisuudessa maiden olevan uuden kylmän sodan partaalla. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo puolestaan sanoi viime perjantaina, että lakiesitys olisi kuolinisku Hongkongin autonomialle.

Viranomaisilta koordinoitua kiitosta

Hongkongissa paikallishallinnossa turvallisuusasioista vastaava ministeri John Lee on toivottanut Kiinan suunnittelemat turvallisuuslait tervetulleiksi. Ministerin mielestä lakeja tarvitaan terrorismin ja itsenäisyysvaatimusten hillitsemiseen.

Ministeri sanoo lausunnossaan, että terrorismi on kasvanut kaupungissa ja kansallista turvallisuutta vahingoittavat toimet ovat pahentuneet. Lausunto oli yksi monista koordinoiduista viesteistä, joita Hongkongin eri turvallisuusviranomaiset lähettivät tuen osoituksena turvallisuuslaeille. Esimerkiksi paikallinen poliisijohtaja Chris Tang sanoi lakien auttavan palauttamaan yleisen järjestyksen.

Lait säädetään Pekingissä eivätkä ne kulje erityishallintoalueen paikallishallinnon kautta.

"Katsotaan, miltä Washingtonin tukema Hongkongin demokratia todella näyttää"

Kiinassa valtionmedia on levittänyt videota mielenosoittajien pahoinpitelemästä juristista ja käyttänyt sitä Hongkongin demokratialiikkeen parjaamiseen.

Videolla verikasvoinen mies yrittää paeta muutamia mielenosoittajia, jotka potkivat ja lyövät miestä sateenvarjoilla. Hyökkäys tapahtui sunnuntain mielenosoituksen yhteydessä. Poliisi hajotti mielenosoituksen kyynelkaasulla ja vesitykeillä.

Hongkongin juristien järjestö ilmoitti videolla näkyvän miehen olevan järjestön jäsen. Mies on järjestön mukaan viety sairaalaan. Lausunnossa järjestö vetosi myös kaiken väkivallan lopettamisen puolesta.

Paikallismediassa on kerrottu miehen väitelleen mielenosoittajien kanssa, kun nämä pystyttivät tiesulkuja.

Kiinan hallinto on aiemminkin käyttänyt demokratialiikkeen mielenosoittajien hyökkäyksistä kuvattuja videoita esittääkseen nämä väkivaltaisina radikaaleina. Global Times -lehden päätoimittaja Hu Xijin julkaisi videon Twitterissä .

– Katsotaan, miltä Washingtonin tukema Hongkongin demokratia todella näyttää, hän kirjoitti saatteeksi.

Myös valtion People's Daily -sanomalehti julkaisi videon Twitter-tilillään .

Kiina on koko ajan pyrkinyt esittämään Hongkongin mielenosoitukset ulkovaltojen tukemana yrityksenä aiheuttaa epävakautta Kiinassa.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinolan kesäkuu oli vuosikymmenen kuumin – viimeinen päivä teki kuivasta kuusta myös sateisimman
 2. Anne Elo-Rauta ja Pertti Kuisma hoitavat puutarhaansa rakkaudella, hitaasti ja halvalla ja pitävät aina silmät avoinna ja korvat höröllä uusille ideoille
 3. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 4. Pääkirjoitus: Lähin huoli on aina pahin huoli
 5. Tuttiksen kalat ovat uineet heinolalaisten sydämiin
 6. Jalkapallotähti Franck Riberyn kotiin murtauduttiin – "Kuinka voin tuntea oloni täällä hyväksi tämän päivän jälkeen?"
 7. Lehti: Kiinan Sisä-Mongoliassa potilaalla havaittu paiserutto, myös toisella epäillään ruttoa
 8. Veneet karkailivat ja hajoilivat navakassa tuulessa tänään – purjeveneestä katkesi masto, soutuveneen mukaan lähti laiturikin
 9. Yle: Suosittu Temptation Island Suomi -sarja kuvataan heinäkuussa Thaimaan sijasta Vuokatissa
 10. Real Madrid ja Barcelona käyvät keskinäistä mestaruuskisaa
 11. Palloliitto vahvisti Puola-ottelun pelipäivän – EM-kisoihin valmistava peli valmistaa nyt Kansojen liigaan
 12. Uber ostaa ruokaa kuljettavan Postmatesin 2,3 miljardilla eurolla
 13. Hamilton: "En pyytänyt tai vaatinut ketään polvistumaan"
 14. Karhunkaatokiintiö kasvaa edelliskaudesta 71 yksilöllä – kiintiö on yhteensä 384 yksilöä
 15. Kansainvälistä elokuvaa omin ehdoin ja omakustanteisesti – Suomalainen Saara Lamberg tekee uraa ohjaajana ja näyttelijänä Australiassa

Näytä lisää