Britannia antamassa kaupoille luvan avata ovensa kesäkuun puolivälissä

Pääministeri Boris Johnson sanoi maanantaina, että avaamislupa heltiää, jos koronaviruksen leviäminen pysyy kurissa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Britanniassa kaupat pikkuliikkeistä kauppakeskuksiin ovat saamassa luvan avata ovensa 15. kesäkuuta. Koronavirusepidemian vuoksi vain tärkeimmiksi palveluiksi arvioidut kaupat ovat saaneet olla viime viikkoina avoinna.

Avaamislupa heltiää, jos koronaviruksen leviäminen pysyy kurissa, pääministeri Boris Johnson sanoi maanantaina. Britanniassa on todettu jo lähes 37 000 virukseen liittyvää kuolemaa. Luku on korkein Euroopassa. Viime aikoina sekä todettujen tartuntojen että kuolemien määrät ovat näyttäneet tasaantuvan ja kääntyvän laskuun.

– Koska edistystä tapahtuu, voin luottavaisin mielin kertoa Britannian kansalle niistä muutoksista, joita suunnittelemme toiseen vaiheeseen siirtyessämme, Johnson sanoi medialle.

Johnson on aiemmin kertonut erilaisista "askelmerkeistä" koronavirusrajoitusten purkamisessa. Toisen vaiheen on kerrottu alkavan aikaisintaan kesäkuun alussa. Kolmas vaihe puolestaan koittaa aikaisintaan heinäkuussa. Silloin oviaan saisivat avata esimerkiksi ravintolat.

Kun kaupat avautuvat, täytyy niiden noudattaa esimerkiksi turvaväleihin ja hygieniaan liittyviä ohjeistuksia.

Kiinnostus koulujen avaamiseen vaihtelee

Pienten lasten on ollut määrä palata Englannissa kouluun kesäkuun alussa, vaikkakaan kaikki alueet eivät ilmeisesti aio noudattaa kehotusta. Maanantaina Johnson sanoi, että koulujen toivotaan avautuvan vanhemmille oppilaille kesäkuun puolivälissä.

Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa sen sijaan on päätetty, ettei kouluja avata vielä kesäkuun alussa, kertoo yleisradioyhtiö BBC . Sen mukaan Wales ei ole vielä tehnyt päätöstä aikataulusta, vaan seuraa tilannetta. Skotlannissa valmistaudutaan avaamaan koulut syyslukukauden alkaessa elokuussa, kun taas Pohjois-Irlannissa koulujen odotetaan avautuvan aikaisintaan vasta syyskuussa.

Väkilukuun suhteutettuna Britanniassa on tilastoitu koronavirukseen liittyen miljoonaa asukasta kohden 544 kuolemaa, kertoo tilastosivusto Worldometer . Suomessa vastaava suhdeluku oli tiistaiaamuna 56.

Lähteenä myös AFP.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinolan kesäkuu oli vuosikymmenen kuumin – viimeinen päivä teki kuivasta kuusta myös sateisimman
 2. Anne Elo-Rauta ja Pertti Kuisma hoitavat puutarhaansa rakkaudella, hitaasti ja halvalla ja pitävät aina silmät avoinna ja korvat höröllä uusille ideoille
 3. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 4. Pääkirjoitus: Lähin huoli on aina pahin huoli
 5. Tuttiksen kalat ovat uineet heinolalaisten sydämiin
 6. Jalkapallotähti Franck Riberyn kotiin murtauduttiin – "Kuinka voin tuntea oloni täällä hyväksi tämän päivän jälkeen?"
 7. Lehti: Kiinan Sisä-Mongoliassa potilaalla havaittu paiserutto, myös toisella epäillään ruttoa
 8. Veneet karkailivat ja hajoilivat navakassa tuulessa tänään – purjeveneestä katkesi masto, soutuveneen mukaan lähti laiturikin
 9. Yle: Suosittu Temptation Island Suomi -sarja kuvataan heinäkuussa Thaimaan sijasta Vuokatissa
 10. Real Madrid ja Barcelona käyvät keskinäistä mestaruuskisaa
 11. Palloliitto vahvisti Puola-ottelun pelipäivän – EM-kisoihin valmistava peli valmistaa nyt Kansojen liigaan
 12. Uber ostaa ruokaa kuljettavan Postmatesin 2,3 miljardilla eurolla
 13. Hamilton: "En pyytänyt tai vaatinut ketään polvistumaan"
 14. Karhunkaatokiintiö kasvaa edelliskaudesta 71 yksilöllä – kiintiö on yhteensä 384 yksilöä
 15. Kansainvälistä elokuvaa omin ehdoin ja omakustanteisesti – Suomalainen Saara Lamberg tekee uraa ohjaajana ja näyttelijänä Australiassa

Näytä lisää