Päättäjäisiä juhlittiin pääosin rauhallisesti – yksittäisiä kahakoita käytiin, Kuopiossa riita johti puukotukseen

Helsingissä koulunsa päättäneitä nuoria kokoontui lauantaina Hietaniemen uimarannalle. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

Koulujen päättäjäisiä on juhlittu monin paikoin tavanomaisesti tai hieman tavallista rauhallisemmin, kertoo muun muassa Oulun poliisilaitos. Oulussa nuoret olivat hyvän sään ansiosta liikkeellä runsain joukoin, mutta suurimmillaan noin 100 hengen joukoissa liikkuessaankin muistivat etäisyyksien pitämisen.

– Ylilyönneiltä ei täysin vältytty, mutta pääsääntöisesti nuoriso juhli loman alkua asiallisesti, poliisilaitoksen tiedotteessa kerrotaan.

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan esimerkiksi Vantaalla juhlijoita oli aiempia vuosia vähemmän.

– Nuorten hallusta takavarikoitua alkoholia hävitettiin reilusti. Nuorilla oli hallussaan varsin paljon myös väkeviä alkoholijuomia, kertoo komisario Anne Tuomisto tiedotteessa.

Nuoriin liittyvät poliisitehtävät olivat pääasiassa häiriötehtäviä, ja huolta herättivät myös ilotulitteet, joita ammuttiin metsäpalovaroituksesta välittämättä. Alkoholinkäyttö näkyi muutamina tappeluina ja pahoinpitelyinä.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi myös puukotuksesta. Tviitissään poliisi yhdistää Järvenpäässä tapahtuneen puukotuksen päättäjäisiin.

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo , että päättäjäisiä juhlittiin etupäässä asiallisesti.

Ympäri maata alaikäisiltä otettiin talteen alkoholijuomia, ja päihtyneitä nuoria toimitettiin kotiin.

Paikoin kemut lähtivät käsistä

Itä-Suomessa ja Pohjanmaalla ilta oli hyvin vilkas. Itä-Suomen poliisilaitoksen mukaan yön työvuoro oli vuoden toistaiseksi vilkkain pääosin päihteisiin ja häiriökäyttäytymiseen liittyvien poliisitehtävien tiimoilta.

Puistoihin ja uimarannoille kokoontui poliisin mukaan yllättävänkin paljon nuoria aikuisia ja alaikäisiä kokoontumissuosituksista huolimatta. Juhlijoiden joukossa oli useita runsaasti päihtyneitä ja sammuneita, ja illan aikana oli myös useiden henkilöiden tappelunujakoita. Tämänkaltaisten syiden vuoksi esimerkiksi Kuopiossa poliisi tyhjensi Väinölänniemen uimaranta-alueen sunnuntaina aamuyöstä.

Kuopion Väinölänniemellä tapahtui puukotus, jossa uhri toimitettiin sairaalaan. Tapon yrityksestä epäilty 18-vuotias mies on otettu kiinni, ja alustavien tietojen mukaan uhrilla ei ole hengenvaaraa.

Päättyvä viikko oli Itä-Suomen poliisille selvästi kiireisempi kuin vastaava aika viime vuonna.

Pohjanmaan poliisi taas kertoi Twitter-tilillään sunnuntaiaamuna, että kyseessä oli "vuoden kiireisin yövuoro."

– Nuoriso ja nuoret aikuiset kokoontuivat puistoihin ja muihin kokoontumispaikkoihin illan ja yön aikana aiheuttaen järjestyshäiriöitä ja pahoinpitelyitä eri puolilla Pohjanmaata, tviitissä kerrotaan.

Myös muita poliisitehtäviä oli Pohjanmaalla runsaasti.

Juhlinta rauhallista, autoilu vaarallista

Lounais-Suomen poliisilaitos kertoo, että viikonloppu oli vilkas, kun hieno ilma sai ihmiset liikkeelle, mutta koulujen päättyminen ei näkynyt katukuvassa juurikaan.

– Satakunnan alueella Porissa oli jonkin verran päihtyneitä nuoria ja muualla vain satunnaisia, tiedotteessa kerrotaan.

Rattijuoppoja ja kaahareita sen sijaan oli Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella liikkeellä runsaasti: epäilyjä rattijuopumuksista kirjattiin 24 ja törkeistä liikenteen vaarantamisista 18 kappaletta sunnuntaiaamuun mennessä. Törkeimmässä tapauksessa törkeästä rattijuopumuksesta epäilty kuljettaja ajoi Raumalla henkilöautolla yli 160 kilometrin tuntivauhtia 50 kilometrin tuntinopeusrajoituksen alueella.

Lapin poliisin mukaan koulujen päättymisviikonloppu sujui edellisiä vuosia rauhallisemmin. Poliisi teki viidestä nuoresta lastensuojeluilmoitukset alaikäisen alkoholinkäytön perusteella, mutta nuoriso käyttäytyi muuten mallikkaasti.

"Yksittäisiä pahoinpitelyitä ja häiriökäyttäytymistä"

Nuoret kokoontuivat eri puolilla maata niin sanotusti perinteisiin paikkoihin. Kokoontumisiin oli saapunut monin paikoin useita satoja nuoria. Sisä-Suomen poliisi kertoo, että kouluvuoden päättyminen ei saanut nuoria yhtä lailla liikkeelle kuin aiempina vuosina.

– Olosuhteet huomioon ottaen hyvä niin, tiedotteessa sanotaan.

Sunnuntaiaamuna Sisä-Suomen poliisi kertoi Twitterissä , että Keski-Suomessa oli 163 tehtävää ja Pirkanmaalla 304 tehtävää vuorokauden aikana. Koulujen päättyminen ei näkynyt tehtävien määrässä. Joihinkin nuorten kokoontumisiin liittyi poliisin mukaan yksittäisiä pahoinpitelyitä ja häiriökäyttäytymistä.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päätösvalta karkaa Heinolan käsistä
 2. Torin laidalta: Onko viestijäkuvasi rikkinäinen peili?
 3. Hämeeseen 6 miljoonaa euroa EU-hankerahoitusta
 4. Lusin laulujuhlassa soivat vanhat iskelmät
 5. Eläinsuojeluneuvoja auttaa pulassa olevia eläimiä kellonaikaa katsomatta
 6. Inflaatio jäi kesäkuussa nollaan – euroalueella kuluttajahinnat nousivat 0,3 prosenttia
 7. Ranskan kansallispäivän sotilasparaatista luovuttiin koronan takia – Presidentti Macron linjaa loppukauden suunnitelmiaan
 8. Osa ilman opiskelupaikkaa jääneistä nuorista kiinnostuneita jatko-ohjauspalvelusta – korkeakoulupaikan saa vain kolmasosa
 9. Heinolan Alkoon kesätöitä hakemaan marssinut Ulla Mäkinen istuu nykyään pöydän toisella puolella – "Haastatteluissa arvostan positiivisia ja iloisia hakijoita"
 10. Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 11. Yön uutiskooste: Hovioikeus antaa tuomionsa MV-julkaisua koskevassa asiassa - käräjillä ehdottomaan vankeuteen tuomittu Ilja Janitskin kuoli alkuvuodesta
 12. Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella
 13. Yhdysvaltain ja Kiinan kiista kärjistymässä entisestään: ulkoministeri Pompeo kutsui Kiinan aluevaatimuksia laittomiksi, Kiina syyttää Yhdysvaltoja alueellisen rauhan horjuttamisesta
 14. Real Madrid on yhden voiton päässä sarjamestaruudesta – "Emme voi vielä ottaa rennosti"
 15. Salainen kirjeenvaihto valottaa tarinaa Australian "suurimman poliittisen ja perustuslaillisen kriisin" takana: Kuningatar Elisabet tiesi, että kenraalikuvernööri harkitsi pääministerin syrjäyttämistä 1970-luvulla

Näytä lisää