Moni nainen kokee vuosien piinan ennen diagnoosia – endometrioosi kulkee usein suvussa

Noin joka kymmenes hedelmällisessä iässä oleva nainen sairastaa endometrioosia. Kuvituskuva. Mikko Stig / LEHTIKUVA

STT

Noin joka kymmenes hedelmällisessä iässä oleva nainen sairastaa endometrioosia – eli asia koskettaa noin 200 000:ta suomalaisnaista, kertoo Turun yliopistollisen keskussairaalan naistenklinikan erikoislääkäri Carita Edgren.

– Taudin syntymekanismi on edelleen epäselvä, mutta sen tiedetään olevan osin perinnöllinen: endometrioosipotilaan lähimmillä sukulaisilla on moninkertainen riski sairastua endometrioosiin, Edgren sanoo.

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta sijaitsee kohdun ulkopuolella, mikä aiheuttaa kroonisen tulehdusreaktion. Reaktio voi tuntua ajoittaisina kovina kipuina, jotka saattavat rajoittaa elämää merkittävästikin.

Lääkärikeskus Mehiläisen synnytysten ja naistentautien erikoislääkärin Teija Lehmosen mukaan endometrioosista kertovat usein kuukautiskivut, joihin apteekista ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet tehoavat huonosti. Kipuihin saattaa liittyä pahoinvointia tai oksentelua.

Tyypillistä on myös alavatsakipu, joka alkaa jo ennen kuukautisia. Kipua saattaa ilmetä myös virtsatessa tai ulostaessa. Osa kärsii yhdyntäkivuista, ja osa tärinäkivusta: kun jalka iskeytyy maahan esimerkiksi juostessa tai autokyyti on kuoppainen, alavatsaan voi sattua.

– Sairauden aiheuttamat oireet voivat olla hyvin voimakkaita tai hyvin lieviä, Lehmonen kertoo.

Useat kärsivät lapsettomuudesta

Edgrenin mukaan kuukautiskipuja ja vatsakipuja esiintyy noin 70 prosentilla kaikista endometrioosipotilaista. Joillakin ensimmäinen oire on lapsettomuus. Kaikista lapsettomuuspotilaista noin puolet kärsii endometrioosista.

Sairauden oireet vaihtelevat hyvin paljon jopa samalla potilaalla vuosien kuluessa.

Noin puolella potilaista sairaus vaikuttaa työelämään muun muassa sairauspoissaoloina. Noin puolella se vaikuttaa ihmissuhteisiin ja voi johtaa jopa parisuhteen kariutumiseen.

– Kuukautiskipu, joka estää työssä tai koulussa käynnin, ei kuulu normaaliin elämään. Tällöin on aina epäiltävä endometrioosia, Edgren painottaa.

Sairaus tunnetaan edelleen huonosti

Vaikka endometrioosi aiheuttaa monille oireita jo teini-iässä, Edgrenin mukaan se diagnosoidaan keskimäärin vasta 28-vuotiaalla. Diagnoosi tehdään potilaan oireiden perusteella. Apuvälineinä voidaan käyttää gynekologista tutkimusta, ultraääntä tai joissakin tapauksissa myös magneettikuvausta tai vatsaontelon tähystysleikkausta.

Endometrioosidiagnoosiin päästään keskimäärin 7–9 vuoden viipeellä. Edgrenin mukaan potilaat ja myös terveydenhuollon ammattilaiset tuntevat sairauden edelleen huonosti.

– Diagnosoinnin hankaluus johtuu varmasti ainakin osittain siitä, että endometrioosioireiden kaltaiset tuntemukset ovat yleisiä terveilläkin naisilla. Teini-ikäiset ja nuoret naiset eivät myöskään aina hae aktiivisesti apua vaivoihinsa.

Edgren kertoo diagnoosin viivästyvän erityisesti silloin, jos oireet alkavat jo teini-iässä tai jos naisella on useita kipuoireita samanaikaisesti. Viive on lyhyempi, jos oireet alkavat yli 39-vuotiaana, oireisiin liittyy lapsettomuutta tai jos potilas hakeutuu suoraan gynekologille.

Hormonihoidoilla helpotusta

Endometrioosia hoidetaan ensisijaisesti hormonihoidoilla, jos kipulääkitys ei yksin tehoa kuukautiskipuihin. Tavallisimmat hormonihoidot ovat e-pillerit, minipillerit, keltarauhashormonikierukka tai muut keltarauhashormonivalmisteet, kertoo Tampereen yliopistollisen sairaalan apulaisylilääkäri Riikka Niemi.

– Hormonihoidoilla pyritään kuukautisvuotojen loppumiseen tai vähintään harvenemiseen ja sen myötä kipujen lievittymiseen. Myös kipulääkitys on tärkeässä roolissa, Niemi sanoo.

Niemen mukaan riittävän aikaisin aloitettu hormonihoito ja kipulääkitys auttavat yleensä nopeasti kipuihin. Toimivan hoidon ansiosta potilas voi olla vuosikausia oireeton tai erittäin vähäoireinen.

Erilaisia hormonihoitoja on nykyään niin paljon, että suurimmalle osalle löytyy sopiva vaihtoehto. Toisaalta osa naisista kärsii hormonihoidon aiheuttamista sivuvaikutuksista, vaikka kokeilee useita eri valmisteita.

Mitä pidempään potilas on kärsinyt oireista, sitä huonommin hoidot yleensä auttavat.

– Pitkittyessään ja hoitamattomana kipu voi muuttua jatkuvaksi, krooniseksi vatsakivuksi. Tätä voidaan hoitaa kroonisten kipujen hoitoon tarkoitetuilla lääkkeillä, Niemi kertoo.

Jos hormonaalisesta hoidosta ei ole apua, päädytään Niemen mukaan usein leikkaushoitoon. Leikkauksessa pyritään poistamaan kaikki näkyvä endometrioosikudos vatsaontelosta.

Lapsettomuudesta kärsivistä endometrioosipotilaista noin puolet tulee lopulta raskaaksi ilman lapsettomuushoitoja. Jos endometrioosi ei ole erityisen vaikea, lapsettomuushoitojen tulokset ovat Niemen mukaan yhtä hyviä kuin muillakin lapsettomuuspotilailla. Raskaaksi tuleminen ei ole mahdotonta myöskään vaikeammin oireileville.

Kun vaihdevuodet alkavat ja kuukautiset loppuvat, endometrioosioireetkin helpottavat.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päätösvalta karkaa Heinolan käsistä
 2. Torin laidalta: Onko viestijäkuvasi rikkinäinen peili?
 3. Hämeeseen 6 miljoonaa euroa EU-hankerahoitusta
 4. Lusin laulujuhlassa soivat vanhat iskelmät
 5. Eläinsuojeluneuvoja auttaa pulassa olevia eläimiä kellonaikaa katsomatta
 6. Inflaatio jäi kesäkuussa nollaan – euroalueella kuluttajahinnat nousivat 0,3 prosenttia
 7. Ranskan kansallispäivän sotilasparaatista luovuttiin koronan takia – Presidentti Macron linjaa loppukauden suunnitelmiaan
 8. Osa ilman opiskelupaikkaa jääneistä nuorista kiinnostuneita jatko-ohjauspalvelusta – korkeakoulupaikan saa vain kolmasosa
 9. Heinolan Alkoon kesätöitä hakemaan marssinut Ulla Mäkinen istuu nykyään pöydän toisella puolella – "Haastatteluissa arvostan positiivisia ja iloisia hakijoita"
 10. Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 11. Yön uutiskooste: Hovioikeus antaa tuomionsa MV-julkaisua koskevassa asiassa - käräjillä ehdottomaan vankeuteen tuomittu Ilja Janitskin kuoli alkuvuodesta
 12. Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella
 13. Yhdysvaltain ja Kiinan kiista kärjistymässä entisestään: ulkoministeri Pompeo kutsui Kiinan aluevaatimuksia laittomiksi, Kiina syyttää Yhdysvaltoja alueellisen rauhan horjuttamisesta
 14. Real Madrid on yhden voiton päässä sarjamestaruudesta – "Emme voi vielä ottaa rennosti"
 15. Salainen kirjeenvaihto valottaa tarinaa Australian "suurimman poliittisen ja perustuslaillisen kriisin" takana: Kuningatar Elisabet tiesi, että kenraalikuvernööri harkitsi pääministerin syrjäyttämistä 1970-luvulla

Näytä lisää