Syyttäjä: Mies murtautui kesämökkiin ja yritti surmata mökin omistajan sekä kaksi poliisia

Syyttäjän mukaan mies yritti surmata kaksi poliisia koettaessaan paeta. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT

Syyttäjä vaatii pitkää vankeusrangaistusta miehelle, joka syyttäjän mukaan murtautui kesämökkiin ja sen jälkeen yritti tappaa niin mökin omistajan kuin kaksi poliisiakin.

Syyttäjän mukaan nelikymppinen mies murtautui kesämökkiin Rovaniemellä elokuussa 2017 ja söi sieltä löytynyttä ruokaa. Kun mökin omistava pariskunta saapui paikalle, yritti syytetty tappaa miehen.

Haastehakemuksen mukaan syytetty hyökkäsi miehen päälle mökin sisällä ja löi tätä talttaveitsellä neljästi selkään ja kahdesti päähän.

– (Syytetyn) on lyödessään (uhria) edellä kerrotulla tavalla rintakehän ja pään alueelle täytynyt vähintäänkin pitää (uhrin) kuolemaa varmana tai varsin todennäköisenä seurauksena, syyttäjä sanoo haastehakemuksessa.

Löi poliiseja voiveitsellä

Mies otettiin kiinni ja toimitettiin Oulun kaupunginsairaalaan. Syyttäjän mukaan mies yritti surmata kaksi poliisia koettaessaan paeta.

Mies hyökkäsi häntä vartioineen poliisin päälle metallinen voiveitsi kädessään ja löi tätä veitsellä kolme kertaa päähän. Toista poliisia mies yritti lyödä voiveitsellä päähän kaksi kertaa, mutta poliisi onnistui väistämään toista lyöntiä.

Lisäksi miestä syytetään pakoyrityksen aikana tapahtuneesta pahoinpitelystä. Syyttäjän mukaan syytetty löi paikalla ollutta miestä kyynärpäällä vasempaan silmäkulmaan.

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään kahdeksan vuoden vankeutta.

Pelkäsi jalkojensa amputoimista

Mies kiistää kaikki syytteet. Käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessa hän kertoo murtautuneensa mökkiin pelastaakseen henkensä. Mies kertoo viettäneensä murtoa edeltävän yön metsässä ilman päällysvaatteita tai kenkiä.

Miehen mukaan hänen jalkansa olivat reiteen asti haavoilla ja hänellä oli tulehduksen vuoksi kuumetta.

– (Syytetty) on pyrkinyt hoitamaan vammojaan keitetyllä vedellä peseytymällä. Hän ei ole keksinyt muuta keinoa selviytyä, vastauksessa sanotaan.

Miehen mukaan hän ei halunnut tappaa mökin omistajaa, vaan taltuttaa tämän, jotta hän pääsisi pakenemaan. Hän tunnustaa hyökänneensä poliisien päälle voiveitsi kädessään, vaikka kiistääkin syytteet murhan yrityksestä.

– (Syytetyn) toiminta ei ole ollut loogista. Hän on kokenut olevansa vaarassa ja puolustavansa itseään. Hän on pelännyt, että hänen jalkansa amputoidaan, miehen vastauksessa kerrotaan.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinolan kesäkuu oli vuosikymmenen kuumin – viimeinen päivä teki kuivasta kuusta myös sateisimman
 2. Anne Elo-Rauta ja Pertti Kuisma hoitavat puutarhaansa rakkaudella, hitaasti ja halvalla ja pitävät aina silmät avoinna ja korvat höröllä uusille ideoille
 3. Puihin kiinnitetyt runotaulut olivat pitkään ehdolla Heinolan runoviikon ainoaksi ohjelmanumeroksi – luvassa perinteistä ohjelmaa ja vierailevia esiintyjiä
 4. Pääkirjoitus: Lähin huoli on aina pahin huoli
 5. Tuttiksen kalat ovat uineet heinolalaisten sydämiin
 6. Jalkapallotähti Franck Riberyn kotiin murtauduttiin – "Kuinka voin tuntea oloni täällä hyväksi tämän päivän jälkeen?"
 7. Lehti: Kiinan Sisä-Mongoliassa potilaalla havaittu paiserutto, myös toisella epäillään ruttoa
 8. Veneet karkailivat ja hajoilivat navakassa tuulessa tänään – purjeveneestä katkesi masto, soutuveneen mukaan lähti laiturikin
 9. Yle: Suosittu Temptation Island Suomi -sarja kuvataan heinäkuussa Thaimaan sijasta Vuokatissa
 10. Real Madrid ja Barcelona käyvät keskinäistä mestaruuskisaa
 11. Palloliitto vahvisti Puola-ottelun pelipäivän – EM-kisoihin valmistava peli valmistaa nyt Kansojen liigaan
 12. Uber ostaa ruokaa kuljettavan Postmatesin 2,3 miljardilla eurolla
 13. Hamilton: "En pyytänyt tai vaatinut ketään polvistumaan"
 14. Karhunkaatokiintiö kasvaa edelliskaudesta 71 yksilöllä – kiintiö on yhteensä 384 yksilöä
 15. Kansainvälistä elokuvaa omin ehdoin ja omakustanteisesti – Suomalainen Saara Lamberg tekee uraa ohjaajana ja näyttelijänä Australiassa

Näytä lisää