KHO kumosi sähkösavukeliikkeen elintarvikemakutiivisteiden myyntikiellon – EU-ilmoitusmenettelyä oli laiminlyöty

Makutiivisteiden myynti oli kielletty 2018 tupakkalain mukaisen makuaineiden kiellon perusteella. MARCUS LILLKVIST / LEHTIKUVA

STT

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on kumonnut sähkösavukkeiden erikoisliikkeen elintarvikemakutiivisteiden myyntikiellon.

Kunnan valvontaviranomainen oli kieltänyt Kotkassa elintarvikemakutiivisteiden myynnin 10 000 euron sakon uhalla 2018, koska katsoi niiden olevan tupakkalaissa säänneltyjä nikotiinittomia sähkösavukenesteitä. Tupakkalain mukaan sähkösavukenesteet ovat kiellettyjä makuaineita.

Kyseinen sääntely ei perustu tupakkatuotedirektiiviin vaan kyseessä on kansallinen lisärajoitus. Direktiivi kuitenkin edellyttää, että kansalliset lisärajoitukset on perusteltava ja niistä annettava ilmoitus Euroopan komissiolle. Ilmoitusmenettelyn tarkoituksena on estää kaupan esteiden syntyminen EU:n sisämarkkina-alueella, KHO kertoo tiedotteessaan.

KHO päätyi kumoamaan myyntikiellon, koska tupakkalain säätämisen yhteydessä oli laiminlyöty EU:n ilmoitusmenettelyä. KHO selvitti työ- ja elinkeinoministeriöltä (TEM), oliko tupakkalain säätämisen yhteydessä noudatettu ilmoitusmenettelyä.

TEMin lausunnon mukaan se ei ollut toteuttanut menettelyn viimeistä vaihetta eli toimittanut tupakkalain lopullista säädöstekstiä komissiolle.

– Korkein hallinto-oikeus katsoi Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntöön tukeutuen, että tupakkalain lopullisen säädöstekstin toimittamatta jättäminen oli olennainen menettelymääräysten rikkominen, josta seurasi, ettei tupakkalain sähkösavukenesteiden makuaineiden myyntikieltoa koskeviin säännöksiin voitu vedota muutoksenhakijaa vastaan, KHO:n päätöksessä todetaan.

Näin ollen KHO kumosi hallinto-oikeuden ja kunnan valvontaviranomaisen päätökset myyntikiellosta.

Säädösteksti lähti matkaan

Hallitusneuvos Liisa Huhtala TEMistä kertoo, että tupakkalain lopullinen säädösteksti lähetettiin komissiolle keskiviikkona eli samana päivänä, kun KHO antoi ratkaisun.

Huhtalan mukaan TEM hallinnoi ilmoitusmenettelyjärjestelmää, mutta sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on asiassa varsinainen vastuuviranomainen.

– Hallinto-oikeuden päätöksessäkin todetaan, että sinänsä direktiivin muita menettelysääntöjä on noudatettu, ainoa jota ei ole noudatettu on lopullisen säädöstekstin toimittaminen komissioon järjestelmän kautta. Sen osalta olimmekin jo STM:ään yhteydessä ja säädösteksti on nyt toimitettu komissioon, Huhtala kertoo.

Huhtalan mukaan ilmoitusmenettelyn viimeinen vaihe "on vain jäänyt toteuttamatta".

– Näin on vain päässyt käymään, hän sanoo.

Huhtala kertoo TEMin näkemyksen olevan, että lainsäädäntö on nyt kunnossa ja voimassa. Hän ei halua ottaa kantaa yksittäisen liikkeen toimintaan eli toisin sanoen siihen, saako KHO:n ratkaisua koskeva yritys jatkossa myydä elintarvikemakutiivisteitä.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Valokuvia pahvilla ja vanerilla Heinolan kirjastossa – Kari Utin näyttely sai alkunsa kokeilusta
 2. "Hullu vuosi 2015" nuorten huumeongelmineen valmensi Tiina Kotila-Paasoa Hartolan yhtenäiskoulun rehtorin tehtävään
 3. Matkailun pikkujättiläinen juhlii Heinolassa – Itä-Hämeen matkailuyhdistykselle valmistuu historiikki
 4. Torin laidalta: On koittanut aika syrjäisten baarien
 5. Joutsa sai lakkauttaa Mieskonmäen koulun, toteaa hallinto-oikeus
 6. Pesäpallon päähän saanut Haimi näki katsomosta, kun Koplan Lammila otti debyyttivoittonsa viuhka kädessä – "Koitin olla sotkematta poikien peliä"
 7. Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin tuntevat ihmiset päästettiin ääneen pariskunnasta kertovassa kirjassa
 8. Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan
 9. Atalanta Italian ainoa toivo – PSG siipirikkona Mestarien liigan puolivälierään
 10. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 11. Vetter täräytti päälle 91-metrisen Turussa keihäskisan avauskierroksella, Topi Raitanen estevoittoon
 12. Pelaajauransa lopettanut lentopalloilija Olli Kunnari liittyy VaLePan valmennukseen
 13. Rahtikonttiin Espoossa pyrkinyt naamioitunut joukko havitteli poliisin mukaan yli 170 kilon kokaiinilastia – aine jopa 100-prosenttista ja arvo 25 miljoonaa
 14. Koripallolegenda Jordanin ensimmäisestä NBA-sopimuspaperista maksettiin huutokaupassa lähes 50 000 euroa – vaikka kyseessä olikin vain kopio
 15. Kiekko-Espoon Mestis-joukkueeseen liki tuhannen liigapelin ikoni – "Ladan paluu symbolisoi espoolaista kiekkoa"

Näytä lisää