Serbiassa kymmenet loukkaantuivat koronatoimia vastustavissa mielenosoituksissa

Brasiliassa on varmistettu yli 1,6 miljoonaa tartuntaa ja kirjattu lähes 67 000 koronakuolemaa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Serbiassa poliisi on ampunut kyynelkaasua mielenosoitusten yhteydessä. Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat tiistai-iltana maan pääkaupunkiin Belgradiin osoittamaan mieltä maan koronatoimia vastaan.

Mielenosoittajat ovat olleet tulistuneita tulevalle viikonlopulle suunnitellun ulkonaliikkumiskiellon vuoksi. Serbia poisti aiempia koronarajoituksiaan kaksi kuukautta sitten, mutta nyt maassa on jälleen havaittu tartuntapiikkejä.

Paikallaolijat kertoivat uutiskanava N1 :n toimittajalle, että presidentin ilmoitus tulevasta liikkumisrajoituksesta oli provosoinut heitä. Heidän mukaansa rajoitukset eivät niinkään haittaa heitä. Sen sijaan heitä riepoi se, että viranomaiset olivat valehdelleet heille ja antaneet luvan vaalien, urheilutapahtumien ja juhlien järjestämiselle.

Mielenosoittajat vaativat muun muassa maan presidentin Aleksandar Vucicin eroa. Hallinnon kriitikot ovat syyttäneet hänen kiirehtineen rajoitusten poistamisen kanssa. Rajoituksia poistettiin kiireen vilkkaa ennen kesäkuun 21. päivänä järjestettyjä vaaleja, jotka Vucicin puolue voitti.

Vaaleihin johtaneiden viikkojen aikana Serbiassa ei ollut voimassa juuri mitään koronarajoituksia ja urheilutapahtumissa oli tuhansia katsojia.

Hallitus asettanut uusia rajoituksia

Viikonlopulle kaavailtu ulkonaliikkumiskielto kestää Vucicin mukaan perjantaista maanantaihin.

Vucic ilmoitti tulevasta ulkonaliikkumiskiellosta aiemmin tiistai-iltana. Serbiassa oli tätä ennen kirjattu tähän mennessä korkein päiväkohtainen koronakuolemien määrä, eli 13 uutta koronaan liittyvää kuolemaa.

Edellisten kahden viikon aikana päivittäisten tartuntojen määrä on noussut merkittävästi, ja uusia tartuntoja varmistuu säännöllisesti yli 300 vuorokaudessa.

Viime viikolla maan hallitus asetti uusia rajoituksia lukuisiin kaupunkeihin ja kyliin, jotka ovat muodostuneet tartuntakeskittymiksi.

Johns Hopkins -yliopiston mukaan Serbiassa on varmistettu tähän mennessä yli 16 700 koronatartuntaa. Maassa on lisäksi kirjattu 330 koronaan liittyvää kuolemaa.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuulikki Kuparinen on nähnyt maailmaa, mutta sydän on aina Hartolassa
 2. 50-luvulla hukkuneiden nuorten muistokivi kunnostettiin – "Nyt siihen on meidän jälki jätetty"
 3. Kouluissa palataan ensi viikolla lähiopetukseen
 4. Torin laidalta: Asiakkaat on pilalla, pelkkää lokaa tilalla
 5. Joutsan taajaman tuntumaan haetaan lupaa kivimurskaamolle – osa luuli suunnitelmaa pilaksi kuultuaan, että hankkeen nimi on Peräaukon murskaamo
 6. Ministeriksi palannut Annika Saarikko: Tapahtumajärjestäjille ei ole varattu uutta koronatukea – Veikkaus-tukea saavien järjestöjen pelastamiseksi myös velkaraha mahdollinen
 7. Dustin Johnson nousi PGA:n mestaruuskilpailun keulille, tuplabogikaan ei himmentänyt mainiota kierrosta
 8. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 9. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 10. Kolme bogia lyönyt Castren notkahti hieman golfin LPGA-kilpailussa
 11. Uudessa-Seelannissa sata päivää vailla koronatartuntoja, mutta terveysviranomaiset varoittelevat itsetyytyväisyyden vaaroista
 12. Suomalaisista 70 prosenttia ottaisi koronarokotteen – Yhdysvalloissa herännyttä huolta liian matalasta rokotekattavuudesta ei ole Suomessa ilmennyt
 13. Yön uutiskooste: Maahanmuuttoviraston tiskille kuukausien jono
 14. Kolumni: Työkaverit ovat yllättävän tärkeitä
 15. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"

Näytä lisää