KHO: ARA sai peruuttaa Nuorisosäätiön yleishyödyllisyysaseman – konkurssi uhkaa 4 000 nuorelle asuntoja tarjoavaa säätiötä

Konkurssin on kerrottu uhkaavan Nuorisosäätiötä. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA
STT

STT

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksella (ARA) oli oikeus peruuttaa Nuorisosäätiön yleishyödyllisyysasema, linjaa korkein hallinto-oikeus (KHO).

KHO hylkäsi valituksen asiassa, joten aiempi hallinto-oikeuden päätös jää voimaan. Hallinto-oikeus katsoi, että säätiön riskinotto sijoitustoiminnassa on ollut yleishyödyllisyyttä koskevan sääntelyn vastaista. Esimerkiksi lainan antaminen konsernin ulkopuolisille on kiellettyä.

Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine kertoo STT:lle, että käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että Kuntarahoitus on velvoitettu sanomaan antamansa lainat irti ja konkurssi uhkaa. Käytännössä yli puolet rahoituksesta poistuisi ilman yleishyödyllisyysasemaa.

– Pahimmassa tapauksessa puhutaan konkurssista ja 4 000 nuoren turvallisen asumisen vaarantamisesta sekä miljoonaluokan tappioista valtiolle, Laine sanoo STT:lle.

Nuorisosäätiö tarjoaa vuokra-asuntoja työssäkäyville ja työelämään hakeutuville 18–29-vuotiaille nuorille aikuisille.

Uusi yleishyödyllisyysasema haussa

ARA peruutti Nuorisosäätiön yleishyödyllisyysaseman kesäkuussa 2018. Nuorisosäätiö on kuitenkin anonut varsinaisen säätiön sijaan tytäryhtiöilleen yleishyödyllisyysasemaa ARAlta, jotta se voisi jatkaa toimintaansa.

Laineen mukaan Nuorisosäätiön toiminnan jatkumiselle ei ole muuta estettä, kuin se, ettei yleishyödyllisyysasemaa saataisi.

ARAn ylijohtaja Hannu Rossilahti kertoo STT:lle, ettei hakemusasiaa ole vielä ratkaistu, mutta sen hoitaminen on ykkösprioriteetti. Aikataulua hän ei halunnut avata tarkemmin.

Nuorisosäätiö on ollut keskellä paisuvaa väärinkäytösepäilyjen vyyhtiä vuodesta 2016 lähtien. Säätiö vaatii käräjillä miljoonien korvauksia osalta sen entisiä hallituksen jäseniä. Perusteena on säätiön hallituksen hyväksymä kahdeksan miljoonan euron kiinteistökauppa, joka kanteen mukaan tehtiin säätiön tappioksi ja myyjäpuolena olleen rakennusliikkeen eduksi. Nuorisosäätiö aikoo myös vaatia entiseltä johtokaksikoltaan Aki Haarolta ja Perttu Nousiaiselta kymmenien miljoonien eurojen korvauksia. Lisäksi poliisi epäilee entistä johtokaksikkoa muun muassa törkeästä petoksesta.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuulikki Kuparinen on nähnyt maailmaa, mutta sydän on aina Hartolassa
 2. 50-luvulla hukkuneiden nuorten muistokivi kunnostettiin – "Nyt siihen on meidän jälki jätetty"
 3. Kouluissa palataan ensi viikolla lähiopetukseen
 4. Torin laidalta: Asiakkaat on pilalla, pelkkää lokaa tilalla
 5. Joutsan taajaman tuntumaan haetaan lupaa kivimurskaamolle – osa luuli suunnitelmaa pilaksi kuultuaan, että hankkeen nimi on Peräaukon murskaamo
 6. Ministeriksi palannut Annika Saarikko: Tapahtumajärjestäjille ei ole varattu uutta koronatukea – Veikkaus-tukea saavien järjestöjen pelastamiseksi myös velkaraha mahdollinen
 7. Dustin Johnson nousi PGA:n mestaruuskilpailun keulille, tuplabogikaan ei himmentänyt mainiota kierrosta
 8. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 9. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 10. Kolme bogia lyönyt Castren notkahti hieman golfin LPGA-kilpailussa
 11. Uudessa-Seelannissa sata päivää vailla koronatartuntoja, mutta terveysviranomaiset varoittelevat itsetyytyväisyyden vaaroista
 12. Suomalaisista 70 prosenttia ottaisi koronarokotteen – Yhdysvalloissa herännyttä huolta liian matalasta rokotekattavuudesta ei ole Suomessa ilmennyt
 13. Yön uutiskooste: Maahanmuuttoviraston tiskille kuukausien jono
 14. Kolumni: Työkaverit ovat yllättävän tärkeitä
 15. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"

Näytä lisää