Mielipide
Esa
Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi

Torin laidalta

Klaaniutumista horisontissa

Lapsuuteni ruotsinlaivat olivat pikkupurkkeja, jotka ylittivät Pohjanlahden sen myrskyisimmässä kohdassa, Merenkurkussa.

Laivan miehistö ruokaili matkustajien kanssa pienessä ruokasalissa.

Isäni tiedotti, että illallispaikkamme järjestyisivät kapteenin pöydästä.

Tuolloin laivamatkustajat juttelivat estoitta toisilleen. Ruokaseurustelu tuskin alkoi, kun laiva alkoi heittelehtiä. Se kallisteli puolelta toiselle ja niiasi lopulta niin syvään, että pöytäliinat ja ateriakalusto kilisivät lattialle.

Kapteeni kiitti todeten, että velvollisuudet komentosillalla ajavat syömisen ohi.

Onneksi emme ehtineet syödä, sillä aiemmin ruokailleet antoivat jo ylen merenkäynnin vuoksi. Osa roikkui reelingillä osa pyrki hytteihin lepäämään.

Kun aikuisilla oli muuta mietittävää, otimme me lapset ilon irti pitämällä liukukisoja oksennuksen liukastamilla kansilla. Kun sää selkeni, kaikki porisivat keskenään päivän tapahtumista.

Viimeviikkoisella Tukholman risteilyllä ainoa vieras henkilö, joka puhutteli meitä, osoittautui kolmekymppiseksi irakilaismieheksi.

Olin yllättynyt, kun hyvin englantia ja suomea puhuva mies ei ollut onnistunut solmimaan ystävyyssuhdetta yhteenkään suomalaiseen kolmen vuoden aikana.

Hän on jumissa maassa, jossa hän on kaikille pelkkää ilmaa.

Laivalla oli helppo havaita uudenlaista kohtaamattomuutta ja empatian puutetta, josta ei ollut tietoakaan nuoruudessani.

Nykytapa on, ettei vieraille puhuta, ellei tilanne sitä välttämättä vaadi.

Selvyyden vuoksi monet ovat merkinneet itsensä klaanipukeutumisella ja tatuoinneilla. Se on harvoille lupa lähestyä, useimmille käsky pitää turvaväli.

Kasviskansa ja lihakansa jonottavat mykkinä ääriryhminä omilla tiskeillään buffet-ravintolassa. Menneet ovat villit, ennakkoluulottomat makuristeilyt.

Laivalla saattoi ennen kokea olevansa osa yhteistä kulttuuria.

Nyt olemme taantumassa sulkeutuneeksi heimo- ja klaanikulttuuriksi.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat