Mielipide

Liika valikoima kaupassa johtaa ruoan hävikkiin

Automarketin hyllyt ovat pitkät. Kuva: Jussi Vehkasalo

Hävikkikeskustelu on pyörinyt ruuan päiväyksissä, pakkauskoossa, iltatarjouksissa, tarjottimien poistosta keräilytiskistä ja kouluruuan jämien myynnissä ikäihmisille, biojätteiden hyödyntämisessä, oikeammissa tilausmäärissä kaupassa jne.

Joku ravintola hyvittää euron tyhjäksi syödystä lautasesta. On säälittävää heittää ruokaa roskiin, kun maailmassa osalla ihmisiä on nälkä, mutta ei ole kunnon ruokaa.

Ihmettelen lapsiperheiden käyttäytymistä ruokaravintolassa. Lapsen lautanen kerätään kukkuroilleen ruokaa, josta lapsi syö vain vähän ja loppu jää lautaselle. Lapselle voisi ottaa mieliruokaa lautaselle vähemmän ja hakea lisää, jos lapselle maittaa. Itse edustan sitä ikäluokkaa, jonka oli syötävä lautanen tyhjäksi vaikka itkien.

On kuulemma tutkittu, että kotiin ostetusta ruuasta menee roskiin yli 20 prosenttia, ja sitten valitetaan, että ruoka on kallista. Lisäksi ei ymmärretä, mitä tarkoittaa viimeinen myyntipäivä ja viimeinen käyttöpäivä.

Hyvin säilytettynä molempien päivien jälkeen tuotetta voi vielä käyttää. Muutamissa kahviloissa markkinoidaan edellisen päivän pullia: ”Edullisesti yli yön nukkuneita”.

Noin 40 vuotta sitten ruokakaupan valikoimissa oli noin 3 000 tuotetta ja niillä tuotteilla nälkä lähti ja elettiin hyvin. Näitä kauppoja oli sitten ainakin pari joka kylässä.

Nyt nämä pienet myymälät on suljettu. Isommat marketit ovat kirkonkylissä ja niiden valikoimissa on lähes 10 000 tuotetta, isoissa hypermarketeissa jopa yli 20 000 tuotetta.

Teollisuus syytää satoja uusia tuotteita kuukausittain markkinoille ja kauppa yrittää mahduttaa niitä hyllyihinsä. Lähes puolet on ulkomailta tuotuja tuotteita, usein rinnakkaistuotteita.

Tämä kehitys on lisännyt kaupan hävikkiä ja työmäärää merkittävästi.

Nyt olisi tilaa ja tilausta pienelle lähikaupalle, jossa olisi noin 3 000 kotimaista tuotetta valikoimissa. Kauppaa hoitaisi 1-2 henkilöä, kauppa olisi auki 8 tuntia arkipäivisin haja-asutusalueilla, vielä elävillä kylillä, josta muut kaupat ovat hävinneet.

Palveluun kuuluisi myös, arvat, postilaatikko, lääkekaappi, käteinen raha, polttoainejakelu, Alkon välityspalvelu, kahviautomaatti, taksipalvelu ja niin edelleen.

Nämä vielä elävät kylät pitää kartoittaa ja ohjata sinne myös valtion lähikauppatukea. Kauppa voisi yhdessä terveysviranomaisten ja talotehtaan kanssa kehittää niin sanottua konttikauppa, joka olisi helposti siirrettävä.

Testikauppa voitaisiin avata Forssan keskustassa, josta nyt viimeinenkin perinteinen kauppa lähtee.

Pekka Rusila
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat