Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Odotettu kahtiajako

Lähes puolet suomalaisista olisi Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen mukaan valmis poistamaan eläkeikärajat. Vastaavasti joka neljäs suomalainen pitää ajatusta täysin mahdottomana toteuttaa.

Vahvimmin eläkeikärajojen poistamista kannattavat perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajat ja vastustavat sosiaalidemokraattien ja keskustan kannattajat.

Keskustelu siirtymisestä yksilölliseen eläkeikärajakäytäntöön sai alkunsa vuoden 2017 alussa voimaan tulleen suuren eläkeuudistuksen myötä. Siinä päätettiin nostaa asteittain eläkeikää ja sidottiin eläkkeiden taso eliniän odotteeseen. Eläkeuudistuksella tavoitellaan julkisen talouden kestävyysvajeen supistamista.

Syntyvyyden lasku Suomessa on kuitenkin aiheuttanut uusia huolia. Joudutaanko jossain vaiheessa korottamaan eläkemaksuja, nostamaan eläkeikää ja mahdollisesti leikkaamaan eläkkeitä?

Suomi potee kestävyysvajetta, jonka lieventämisen yhtenä keinona pidetään sitä, että ihmiset pysyvät työelämässä mukana pidempään. Toisaalta eliniän pidentäminen uusien lääkkeiden ja parempien hoitojen avulla jopa arveluttaa monia.

Keskustelua eläkeikärajan poistamisen vaikutuksista kannattaa jatkaa. Eläkepommia ei kuitenkaan saa ryhtyä rakentamaan. Suomen tilanne on juuri nyt hyvin hallinnassa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat