Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Pertunmaa näyttää mallia koulutuksessa

Hallinnon kehittämistä säestävä hokema suurten yksiköiden ylivoimaisuudesta ei aina istu yksiin toteutuneen todellisuuden kanssa. Pienikin kunta voi olla tehokas ja tarjota asukkailleen hyvät palvelut.

Ylen koulutusvertailussa Itä-Hämeen kärkeen nousee Pertunmaa, joka tarjoaa lapsilleen alueen pienimmät opetusryhmät ja käyttää koulutukseen eniten rahaa oppilasta kohti. Pertunmaan koululaisilla on myös käytössään selvästi enemmän tietokoneita kuin muiden kuntien oppilailla.

Runsas rahankäyttö ei tietenkään automaattisesti tarkoita hyvää koulutusta, vaan kertoo myös siitä, että koululaitoksen pyörittäminen tulee pienelle kunnalle suhteessa kalliimmaksi kuin isolle. Vertailun ulkopuolelle rajattu Luhanka ei järjestä itse yläkoulun opetusta, mutta käyttää oppilasta kohti rahaa vielä enemmän kuin Pertunmaa.

Ryhmäkoot ja tietokoneet kuitenkin todistavat, että rahaa on Pertunmaalla käytetty oikein. Rahallakaan ei ole kuitenkaan pystytty ratkaisemaan ongelmaa, joka vaivaa pieniä kuntia monilla aloilla: työvoiman saantia. Kunta joutuu käyttämään epäpäteviä opettajia enemmän kuin alueen muut kunnat.

Koulutus säilyy kuntien järjestämisvastuulla myös sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen. Aika näyttää, miten kiristyvä kuntatalous puree oppimisen puitteisiin.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Suosittelemme

Luetuimmat