Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kuntien sote nojaa jo vahvasti yrityksiin

Riippumatta siitä, missä aikataulussa sote-uudistus mahdollisesti toteutuu, liukuvat kuntien sote-palvelut yhä vahvemmin yksityisten yritysten varaan. Suuntaus on ollut jo pitkään nähtävissä myös Itä-Hämeen kunnissa.

Sysmä kokonaisulkoisti sote-palvelunsa Attendolle, joka keskittyy jatkossa hoivapalveluihin ja myy terveyspalvelunsa Terveystalolle. Myös Hartolan terveysasema pyörii Attendon ostolääkärien varassa, ja hoivapuoli on siirtymässä kiinteistöineen joko Mehiläiselle tai Esperi Carelle.

Heinola on laskenut erikoissairaanhoidon lähipalvelunsa Coronaria-yhteistyön varaan, ja yksityisen hoivan rooli on kasvussa Joutsassa. Selkeimmin julkisiin sote-palveluihin nojautuu Pertunmaa, jonka pienet markkinat eivät ehkä houkuttele yksityisiä toimijoita muiden alueen kuntien tapaan.

Erikoissairaanhoito on sote-uudistuksessakin jäämässä maakunnille, mutta kuntien peruspalveluissa myllerrys jatkuu, tuli sote-paketista valmista tai ei. Kunnille tärkeintä on omien lähipalvelujen säilyttäminen, eikä luottamus uusissa maakunnissa valtaa käyttävien keskuskaupunkien hyvään tahtoon ole siinä suhteessa kovin korkealla.

Pienet kunnat haluavat mieluummin tehdä omat ratkaisunsa, kun vielä siihen pystyvät, vaikkei niiden tuloksista olisikaan varmuutta.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa IH Verkko Plus 1 kk vain 7,90 € (norm. 12,50 €) ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1 kk 7,90 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat