Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Demokratia ontuu maakuntavaaleissa

Tulevien maakuntien valtuustot valitaan suorilla kansanvaaleilla, mikä vahvistaa demokratiaa verrattuna nykyiseen järjestelmään. Nykyiset maakuntapäättäjäthän ovat kuntien ja puolueiden suhteellisista edustuksista neuvottelemalla muodostettu kokoonpano, johon kansalaiset ovat voineet vaikuttaa vain epäsuorasti.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen mukaan lähes kolme neljännestä suomalaisista pitää tulevaa vaalitapaa hyvänä, mutta kolmannes pelkää isojen kuntien ylivallan vain pahenevan ja kannattaa maakuntavaltuustoihin kuntakohtaisia edustajakiintiöitä.

Noin puolet kansalaisista epäilee, etteivät uudet maakuntapäättäjät pysty ajamaan tasapuolisesti koko maakunnan etua, vaan asettavat suuret kaupungit pienten kuntien edelle. Toisaalta joka toinen pelkää, etteivät maakuntavaltuustot saa todellista valtaa, vaan se jää valtion, kuntien, maakunnan kärkipoliitikkojen ja huippuviranhaltijoiden käsiin.

Kaikki nämä huolet ovat aiheellisia, vaikkei uhkakuvien toteutuminen merkitsisikään mainittavaa muutosta nykytilanteeseen. Valta pysyy siellä, missä väestö ja rahat ovat, ja suoran kansanvaalin rooliksi jää valita ihmiset, jotka tuota valtaa muodollisesti käyttävät.

Toteutuuko maakuntauudistus, on yhä auki.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat