Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Jätevesiremonteissa kustannuspaineita

Jätevesiremontit ovat vielä monella Itä-Hämeen alueen ranta- ja pohjavesialueella sijaitsevalla kiinteistöllä tekemättä. Aikaa asian kuntoon saattamiselle on runsas vuosi.

Tähän mennessä jätevesiremontteja on tehty lähinnä muun kunnostustyön yhteydessä.

Esimerkiksi Heinolassa jätevesihakemuksia tehtiin viime vuonna 13, mutta tänä vuonna niitä on tullut sisään vain pari. Samankaltainen odottava tilanne on päällä myös kunnissa.

Remontti pohdituttaa kiinteistöjen omistajia, sillä toimivan jätevesijärjestelmän rakentaminen maksaa 5 000–10 000 euroa. Alueelta löytyy lisäksi useita alueita, joissa kaivuu- ja räjäytystöihin saattaa kulua enemmänkin rahaa.

Mökkiläiset ovat kuitenkin havahtuneet asiassa ja ovat ottaneet hyvin selvää siitä minkälainen järjestelmä pitäisi rakentaa. Hämmennystä on herättänyt useat yksityiskohdat.

Esimerkiksi kaivosta saunan nurkalle vedetty kylmävesijohto mahtuu kantovesimääritelmään joissakin kunnissa, toisissa ei. Tällaisista tulkinnoista ja erilaisesta kohtelusta samanlaisessa asiassa pitäisi päästä eroon. Jos tämä vaatii säännösten selkeyttämistä, siihen on ryhdyttävä.

Jätevesijärjestelmän päivitys kannattaa kuitenkin tehdä, koska sillä on vaikutusta jatkossa aiempaa selkeämmin kiinteistön hintaan.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat