Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Maatalouden isot ongelmat ratkaistava

Suomen maataloutta kohdannut toinen peräkkäinen katovuosi vähentää tuoreiden arvioiden mukaan maatilojen lukumäärää arvioitua nopeammin. Liian moni tila uhkaa joutua taloudellisiin vaikeuksiin, jos valtiolta ei heru asianmukaista lisätukea. Maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) on onneksi ryhtynyt painokkaasti ajamaan viljelijöiden asemaa. Hallitus pohtii lisätuen määrää parin viikon kuluttua budjettiriihessä.

Suomalaista ruokaa ei ole ilman suomalaista maataloutta. Mikäli tilannetta ei kyetä korjaamaan kunnolla, suomalaiselta maanviljelykseltä heikkenee mahdollisuudet turvata edes nykyisenkaltainen omavaraisuusaste.

On syytä muistaa, että markkinatalouden lisäksi maataloutta ohjaavat yhteiskunnan tukipolitiikka ja EU-maissa vielä Euroopan unionin ohjaus. Tämä on mahdollistanut kuluttajahintojen pysymisen alemmalla tasolla kuin vaihtoehdossa, jossa tuottajille ja heidän edustamilleen jatkojalostusyksiköille olisi annettu täydet valtuudet hinnoitella tuotteensa.

Kuluttajien kannalta olisi nyt erittäin tärkeää, että elintarvikemarkkinoiden keskeiset toimijat, kaupan keskusliikkeet, viljelijöiden etujärjestöt sekä valtiovalta istuisivat neuvottelupöytään ja löytäisivät kaikkia tyydyttävät ratkaisut ongelmakohtiin.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat