Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Maakunnista uusi vääntö

Poliittisen syksyn yksi kovimmista kotimaisista väännöistä tullaan soten ohella käymään maakuntien lukumärästä.

Yhtenä väännön moottorina toimii se, että hallitus on valmis myöntämään sote- ja maakuntauudistusten valmisteluun 213 miljoonaa euroa lisää määrärahaa ensi vuodelle.

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg on jo ennakoinut vahvasti, että maakuntien lukumäärä putoaa aiemmin vahvasti esillä olleesta 18:sta.

Valtiovarainministeriön virkakoneistossa suurinta kannatusta taitaa nauttia viiden suurmaakunnan malli.

Ministeriössä uskotaan vakaasti, että pienimmät maakunnat eivät kykene hoitamaan tehtäviään ilman yhteistyötä. Siihen hakeudutaan joko vapaaehtoisesti taikka pakon edessä. Vaikuttaa siltä, että ministeriön virkamiehet ovat omaksuneet maakunta-asiassa uuvutustaktiikan. Nergin antaman lausunnon mukaan huuto olisi ollut hirveää, jos suunnittelua olisi alusta alkaen lähdetty tekemään vaikkapa tusinan maakunnan mukaisesti.

Maakuntien lukumäärän pieneneminen merkitsee Päijät-Hämeessä muutosta. Tulevaisuus rakentuu isommissa malleissa joko suuremmassa Hämeen taikka Uudenmaan maakunnassa. Erva-alueissa Päijät-Häme on jo valinnut suunnakseen pääkaupunkiseudun, jonne on Tamperetta paremmat yhteydet.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme