Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Merkittäviä yllätyksiä

Sysmän kirkon vierestä löytyneet kuppikivet ja hiiltyneet hirret olivat niin arkeologeille kuin seurakunnan johdollekin miellyttävä yllätys (IH 21.8.).

Vaikka kuppikiviä löytyy Suomesta yli 350, lähinnä Etelä-, Lounais- ja Itä-Suomesta, on niiden löytyminen nykyisen kirkon sokkelin vierestä pohdintoja herättävä. Kuinka esi-isämme ovat osanneet valita uhripaikoikseen saman paikan, johon myöhemmin on rakennettu kaksi erilaista kirkkoa?

Tutkimuksissa löytyi nimittäin varsin selkeä todiste siitä, että nykyisen kirkon paikalla on ollut hirsinen kirkko. Hiiltyneistä hirsistä saatiin näytteet, ja niiden tarkempi tutkimus määrittelee niiden iän kymmenien vuosien tarkkuudella.

Sysmän seurakunta teki viisaasti, kun se tutkitutti kirkon ympäristön ennen suunnitelmissa ollutta peruskorjausta. Kahdessa osassa toteutetut arkeologiset kaivaukset olisivat varmuudella joka tapauksessa tehty, kun kirkon kunnostustyöt olisivat alkaneet. Nyt kunnostustyöt päästään aloittamaan joulukuussa ilman paineita uusista arkeologisista kaivauksista. Museovirasto on antanut puoltavan lausuntonsa kirkon remontista.

Sysmän komea kirkko on tärkeä nähtävyys, jota ei kannata verhota jatkossa mitenkään. Tämä on Sysmässä sisäistetty erinomaisella tavalla.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat