Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Soten odotus jäädyttää kuntia

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen ei palaa lähtöruutuun, vaikka sote-lait kaatuisivat eduskunnan äänestyksessä.

Maakunnalliset sote-palvelut toimivat jo nyt neljällä alueella ja lisäksi osittain maakunnalliset tai vireillä olevat hankkeet nostavat määrän kymmenkuntaan.

Jälkimmäiseen ryhmään kuuluu myös Päijät-Häme, jossa ei tarvitse ottaa isoja askeleita, kun saadaan sote-lakien mukainen maakuntakuvio kuntoon. Tämä edellyttää hyvää neuvottelutahtoa sekä Lahden että maakunnan muiden kuntien päättäjiltä.

Lähestyvä uudistus on saanut sairaanhoidon ja erityishuollon piireissä aikaa sote-kiinteistöjen rakentamisryntäyksen. Uusien seinien toivotaan varmistavan palveluiden säilymisen. Kuntapuolella sote kuitenkin jäädyttää kehitystyötä ja jarruttaa investointejakin. Syynä tähän on riski siitä, että maakuntien ennakoidaan sulkevan jopa puolet kiinteistöistä ajan myötä. Kärsijänä olisi jälleen pienet kunnat, joiden palveluvarustus heikkenisi entisestään.

Pienissä kunnissa siirretään odotustilassa erilaisia laite- ja välinehankintoja, koska ne siirtyvät maakunnille soten myötä.

Itä-Hämeessä on toimittu toisin. Etenkin Sysmä ja Heinola ovat kehittäneet sote-palveluitaan, mikä ei silti ole ristiriidassa maakunnallisen kuntayhtymän toiminnan kanssa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat