Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hartola tunnetaan markkinoistaan

Hartolan keskusta täyttyi taas lauantaina jälleen kerran markkinakansasta. Suomen suurin yksipäiväinen markkinatapahtuma on säilyttänyt vetovoimansa läpi vuosikymmenten, eikä sen merkitys Hartolalle ja hartolalaisille ole ainakaan vähentynyt.

Taloudellisesti markkinoiden merkitys ei ole suuri, mutta kunnan identiteetille ja kotiseutuhengelle ne ovat korvaamattomat. Markkinoistaan Hartola tunnetaan kaikissa lähimaakunnissa sekä kauppiaiden ja mökkiläisten piirissä paljon kauempanakin. Missään muualla Suomessa hetkellinen kaupanteon huuma ei nielaise koko kylää niin täydellisesti, että pääkadutkin suljetaan ja tyhjennetään markkinakojuja varten.

Kymmenillä tuhansilla ihmisillä on markkinoilta omat värikkäät ja lämpimät muistonsa, jotka antavat Hartolan nimelle heidän mielessään elinikäisen myönteisen kaiun. Tapahtuma toimii omillaan, ihmisten kohtaamisena, eikä edelleenkään kaipaa mitään erityisiä vetonauloja, päälle liimattuja ohjelmanumeroita tai lisäyleisöä houkuttelevia tähtiesiintyjiä. Markkinatunnelma riittää – sahdilla tai ilman.

Mikä sitten on Hartolan markkinoiden tulevaisuus? On helppo ennustaa, että tapahtuma säilyy kunnan kalenterin kiintopisteenä vielä vuosia ja vuosikymmeniä. Vaikka väki raitilla vähenee, yhden päivän vuodessa kirkonkylä elää täysillä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat