Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kansanvalta tarpeen maakuntatasollakin

Päijäthämäläiset haluavat tuleviin maakuntiin vähintään yhtä demokraattisen päätöksentekomallin kuin kunnissa, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön elokuun lopussa julkistamasta kyselytutkimuksesta.

Kaksi kolmesta vastaajasta kannattaa suoria maakuntavaaleja ja kansalaisten maakunnallista aloiteoikeutta. Noin puolet haluaisi valita myös maakuntajohtajan suoralla vaalilla.

Mahdollisimman suoran vaikuttamisen laaja suosio ei ole yllätys, mutta ilahduttavaa on, että ihmiset ovat ainakin periaatteessa valmiita myös ottamaan vastuuta omasta maakunnastaan ja sen päätöksenteosta: Joka viides olisi valmis pyrkimään maakuntavaltuustoon, joka kolmas työskentelemään maakunnallisessa lautakunnassa.

Uusia päätöksentekijöitä tarvitaan, sillä neljä viidestä päijäthämäläisestä katsoo, ettei saman henkilön tulisi olla ehdolla kunta-, maakunta- ja eduskuntavaaleissa.

Tällaisten valta-akselien vaarat ovatkin ilmeiset: Valta voi keskittyä liian harvoihin käsiin, alempien tasojen luottamustehtävät saattavat jäädä turhan heikolle hoidolle, ja päättäjäjoukko voi etääntyä liiaksi tavallisista äänestäjistä ja heidän arkihuolistaan.

Lähidemokratiaakin tarvitaan: Suurin osa maakunnan asukkaista haluaa säilyttää kunnat ja niille sote-uudistuksen jälkeen jäävät tehtävät.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat