Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Liikenneasenteissa riittää korjattavaa

Heinolan ydinkeskusta on kapeine katuineen ja pienine kortteleineen melkoinen liikennesumppu. Ruuhka-aikoina pienelle alueelle pakkautuu pikkukaupungin mitassa melkoinen määrä autoja, pyöriä ja jalankulkijoita, joiden yhteispelin varassa on, että liikenne sujuu turvallisesti.

Siihen nähden, miten osa kaduilla liikkujista käyttäytyy, on ihme, ettei vakavia onnettomuuksia satu nykyistä enemmän. Liian moni luottaa siihen, että kadut ovat yleensä hyvin hiljaiset, ja toimii kuin olisi yksin liikkeellä: jalankulkijat hyppivät katujen yli mistä sattuu sivuilleen katsomatta, ja autoilijat kaahaavat tasa-arvoisten risteysten läpi sokkoina ja usein ylinopeutta.

Liikenneympäristön muutoksilla tilannetta ei voida paljon parantaa, ellei keskustaa muuteta kokonaan kävelyalueeksi tai hidasteta töyssyillä ja kavennuksilla kevyttä liikennettä suosivaksi. Liikenteen sujuvuudelle tällaiset ratkaisut olisivat myrkkyä, eikä niihin ole ainakaan toistaiseksi turvauduttu.

Ongelman ydin löytyy jälleen kerran asennepuolelta, tielläliikkujan pään sisältä. Väärät käyttäytymismallit siirtyvät sukupolvelta toiselle, vaikka hyvää liikennekulttuuria on saarnattu kansalaisille vauvasta vaariin jo vuosikymmenten ajan.

Erityisesti autoiluun purkautuu ilmeisesti melkoinen määrä muilta elämänalueilta kumpuavaa henkistä painetta, jonka purkamiseen liikenne on aivan väärä paikka.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat