Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kehitysodotukset eivät täyttyneet

Tänä syksynä tulee kuluneeksi 50 vuotta Sysmän ja Luhangan välisen saaristotien avautumisesta liikenteelle. Avajaisissa tien tärkeimpänä tehtävänä nähtiin Judinsalon, Vuorisalon ja Vehkasalon asukkaiden vapauttaminen jokavuotisesta kelirikkomotista katkeamattoman tieyhteyden avulla. Toisaalta nostatettiin suuria odotuksia tien Päijänteelle tuomista matkailijavirroista.

Judinsalon saaristotie on edelleen yksi Suomen kauneimpia teitä. Liikenne kulkee entistä paremmin, kun tie on päällystetty ja lossit korvattu silloilla, mutta kehitysodotukset eivät ole täyttyneet. Päijänteen saarten vakituinen asutus on kuihtunut vähiin, eivätkä matkailijat ole löytäneet aluetta toivotulla tavalla.

Heikon kehityksen taustalta löytyvät maaseudun yleinen alamäki ja kaukomatkailun kotimaanmatkailua vahvempi kasvu. Se antaa kuitenkin myös esimerkin siitä, ettei pelkkä infrastruktuuri riitä, vaan matkailumenestys vaatii myös aktiivista palvelujen kehittämistä, tuotteistamista ja markkinointia. Kaunis järvimaisema, jota turisti katselee autonsa ikkunasta ohi ajaessaan, ei sinänsä tuo alueelle sentinkään tuloja.

Saaristotien opetus kannattaa muistaa, kun Heinolassa nyt odotellaan suurin toivein Kimolan kanavan avautumista veneilylle. Mitä on tehty sen eteen, että uusi reitti todella vetäisi järvimatkailijoita ja toisi tuloja Heinolaan?

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat