Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kirkon ilmettä pitää muuttaa vain varoen

Sysmän seurakunta pohtii kirkkonsa sisätilojen muuttamista remontin yhteydessä lähemmäs alkuperäistä keskiaikaista ilmettä. Historian kunnioituksella on oma arvonsa, mutta pitää myös muistaa, että asia on monelle seurakuntalaiselle herkkä.

Kotikirkko edustaa kristitylle ihmiselle pysyvyyttä ja turvallisuutta, johon voi luottaa kaikkien maailman myrskyjen keskellä. Jos kirkon tuttu ilme kokee kovin suuren muutoksen, tuntuu lopputulos ainakin aluksi varmasti monesta vieraalta.

Kannattaa muistaa, että Suomen kirkkojen ulkoasulla on alun perin ollut myös teologinen ulottuvuutensa. 1500-luvun reformaation (aiemmin puhuttiin jyrkemmin uskonpuhdistuksesta) yhteydessä kirkoista riisuttiin kaikki turhana ja Raamattuun perustumattomana pidetty koreus, muun muassa pyhimysten kuvat ja patsaat.

Kirkkotilan uudistukseen pitää aina siis suhtautua korostetulla pieteetillä, joka ei kuitenkaan saa estää tarpeellisia korjauk-sia ja kirkon historiaa asiallisesti kunnioittavia muutoksia. Sysmässä suunniteltu muutos näyttää ainakin havainnekuvissa hyvin hillityltä ja vanhan temppelin tunnelman sopivalta. Kun käytettävissä on vanhaa esineistöä, jolla kirkon ilmettä voidaan entistää, ollaan muutoksenkin keskellä lujasti kiinni perinteessä ja kirkossa vuosisadat harjoitetun uskon juurissa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Suosittelemme

Luetuimmat