Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Joulusta voi yhä etsiä myös rauhaa

Vielä neljä vuosikymmentä sitten Suomi aidosti hiljentyi jouluun. Jouluaaton puolenpäivästä alkoi kahden vuorokauden mittainen joulurauha, jonka ajaksi huvielämä pysähtyi, kaupat sulkivat ovensa ja ihmiset vetäytyvät koteihinsa. Vasta tapaninpäivänä elokuvateatterit ja ravintolat avasivat ovensa, ja ihmiset lähtivät kyläilemään ja huvittelemaan kukin makunsa mukaan.

Nykyisin alennusmyynnit alkavat jo ennen joulua, suurten kaupunkien hypermarketit pitävät ovensa auki jopa ympäri vuorokauden, ja kauppa käy joulunakin joka päivä lähes aamusta iltaan. Useimmat huvipaikat hengähtävät hetken, mutta osa pitää ovensa auki normaalisti myös joulun pyhinä. Monet kyllästyvät kotijouluun jo aattoiltana, ja kaduilla liikkuu iltahämärässä muitakin kuin joulupukkeja.

Joulusta voi kuitenkin yhä etsiä myös rauhaa. Hulinaan ei ole pakko osallistua – ei ennen joulua, jouluna eikä sen jälkeen. Hiljaisuuden voi löytää järveltä tai metsästä, kirkosta tai kirkkomaalta, pakkasessa höyryävästä mökkisaunasta tai oman kodin rauhasta.

Joulun sanoma on jokaiselle ihmiselle henkilökohtainen, ja jokaisella on lupa viettää sitä haluamallaan tavalla ja haluamassaan seurassa. Jokainen voi tehdä joulustaan itsensä näköisen, sellaisen, joka antaa hänelle hyvän mielen.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat