Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Ilotulitteiden myynti jakaa mielipiteitä

Uusi vuosi alkaa perinteisesti ilotulituksella, johon monet haluavat edelleen osallistua ampumalla raketteja ja räjäy­ttelemällä pommeja omin käsin. Perinteen jatkuminen ei kuitenkaan ole varmaa, sillä Suomessa on vireillä kansalaisaloite ilotulitteiden yksityiskäytön kieltämiseksi.

Perusteita kiellolle riittää: huolimattomasti tai piittaamattomasti käytetyt ilotulitteet aiheuttavat joka vuosi silmä- ja ihovammoja, roskaavat ympäristöä ja pelottelevat lemmikkejä. Kysymys kuuluu, onko hetken huvista maksettu hinta liian kova.

Ennen vanhaan raketeista ja pommeista nauttivat eniten lapset, mutta heiltä niiden käyttö kiellettiin jo vuosia sitten. Kiellon pitävyydestä ei ole takeita, sillä myyjät pystyvät varmistamaan vain ostajien täysi-ikäisyyden, eivät todellisten käyttäjien ikää.

Asialla on toki taloudellinenkin ulottuvuus. Ilotulitteiden valmistus on Suomessa varsin pieni toimiala, mutta toisaalta ilotulitteet ovat kauppojen ohella tärkeä tulonlähde myös monille kausimyyntiä harjoittaville urheiluseuroille.

Heinolassa kaupungin järjestämä ilotulitus kerää joka vuosi satoja ihmisiä Kymen rannalle katselemaan kotiraketteja komeampien värivalojen leikkiä taivaalla. Harvalle sitä ihailevalle kaupunkilaiselle tulee varmasti mieleen, että olisi jotenkin hauskempaa tai muuten tärkeää saada itse sytytellä hangessa törröttäviä pikkusähikäisiä sormet kohmeessa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Suosittelemme

Luetuimmat