Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Juhlakausi täyttää jälleen jäteastiat

Talouksien jäteastiat notkuvat joulun jälkeen tavallista raskaamman roskataakan alla: pakkauksia, ruoantähteitä, hajonneita lahjoja tai niiden tieltä poistettuja tavaroita matkalla jätteenkäsittelyn syövereihin.

Monessa jätekatoksessa huomaa, että ainakin juhlapyhien kiireessä suomalaisten into tai taito lajitella jätteensä taantuu 1980-luvun tasolle. Pahviastiaan on tungettu muovipakkauksia, energiajätteeseen selvää kaatopaikkatavaraa ja biojätteeseen esimerkiksi kinkunluita tavallisissa muovipusseissa.

Tiedosta lajittelu ei enää ole kiinni, sillä sitä on tarjolla aivan riittämiin. Esimerkiksi Päijät-Hämeen Jätehuollon verkkosivuilta löytyy kätevä ”jätekone”, josta saa lajitteluohjeen syöttämällä hakukenttään jätteen tai jätelajin nimen.

Joulunakin kannattaa muistaa, että tuotamme aivan tolkuttomasti jätettä, josta edelleen aivan liian pieni osa päätyy kierrätykseen. Esimerkiksi energiajätteeseen menee paljon tavaraa, jonka voisi hyödyntää muutenkin kuin polttamalla. Se vain vaatii kierrätysjärjestelmien kehittämistä edelleen, vaikka lajitteluastioiden kasvava määrä aiheuttaakin monia käytännön ongelmia kodeissa ja jätekatoksissa.

Kaikkein parasta tietysti olisi, ettemme tuottaisi niin tavattoman paljon jätettä. Jokaisen talouden kannattaa miettiä itse, mitä turhaa se hankkii ja heittää roskiin.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat