Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Vuosi 2018 jättää ikävän perinnön

Päättyvää vuotta ovat leimanneet monet huolestuttavat kehityskulut, jotka se jättää perinnöksi alkavalle vuodelle.

Kansainvälisen politiikan uhkaavin trendi on ollut globaalin tai monenkeskisen yhteistyön mureneminen. Valtiot keskittyvät yhä selkeämmin omiin kapeisiin etuihinsa ja kahdenvälisiin järjestelyihin hyödyllisten yhteistyökumppanien kanssa. Britannian pian hyvästelevä Euroopan unioni hoippuu eteenpäin selvästi heikompana kuin vielä kymmenen vuotta sitten, eikä sen suhde Yhdysvaltoihin enää muodosta samanlaista kehityksen tukipilaria kuin aiempina vuosikymmeninä. Myös unionin suhde Venäjään on edelleen vaikea, eikä muutosta ole näköpiirissä.

Maailma on muuttunut pelottavan arvaamattomaksi, eivätkä supervallat enää tasapainota tilannetta, vaan pelaavat entisten avoimemmin vain omaksi edukseen.

Epävarmuuden tunnelma huojuttaa myös maailman taloutta, jossa ainoa vakaa tekijä näyttää olevan Kiinan kasvava talousmahti. Nousukaudesta huolimatta pörssivuosi on ollut niin maailmalla kuin Suomessakin synkkä, ja kurssien laskuvireinen huojunta tuntuu talven edetessä vain pahenevan.

Kaikkea leimaa pelottava luottamuksen katoaminen. Kun valtioiden ja ihmisten luottamus toisiinsa murenee, murenevat myös yhteiset järjestelmät, joiden varassa koko maailma toimii.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat