Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Suomella edessä muutosten vuosi

Suomi aloittaa uuden vuoden selvästi epävarmemmissa tunnelmissa kuin vuosi sitten. Silloin henkistä maisemaa valaisi upeasti päättynyt itsenäisyyden sadas juhlavuosi, mutta nyt monista varmasti tuntuu siltä, että juhlat on vähäksi aikaa juhlittu. Talous enteilee jo uutta laskukautta, ja politiikan kevät on täynnä kysymysmerkkejä.

Liialliseen pessimismiin ei ole aihetta, mutta on selvää, ettei maailmantalouden ja -politiikan kasvava epävarmuus voi olla heijastumatta myös Suomeen, teimme omasta puolestamme millaisia ratkaisuja tahansa. Kun sama epävarmuus leimaa myös Suomen omaa poliittista päätöksentekoa, ei tulevaa ole helppo ennustaa.

Sipilän hallituksella on enää muutama kuukausi aikaa selvittää, tuleeko sen suuresta sote-uudistuksesta mitään, vai putoaako pysyvästi kuumaksi perunaksi muuttunut ongelma sen seuraajan pöydälle. Millainen hallitus sote-pakettia kevään eduskuntavaalien jälkeen purkaa tai kokoaa, on vielä täysin hämärän peitossa. Gallupit näyttävät nousijat ja laskijat, mutta ne eivät mittaa, ketkä mahtuvat saman pöydän ääreen, kun asiakysymyksistä pitää päästä yksimielisyyteen.

Suomi kaipaisi juuri nyt vakautta, mutta sitä tuskin on luvassa. Maailmanpolitiikan ja -talouden epävarmuus takaa, että myös Suomi saa osansa niiden arvaamattomista muutoksista.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat