Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Säävarmuus ei ole koskaan täydellistä

Suomalaiset kehuskelevat mielellään sopeutumisellaan talven lumeen ja pakkaseen, sillä miten liikenne ja palvelut toimivat täällä aina normaalisti säästä riippumatta. Koska meillä on lunta ja pakkasta joka talvi, joudumme varautumaan siihen paremmin kuin keski- tai eteläeurooppalaiset.

On helppoa tehdä välttämättömyydestä hyve, mutta aina välillä sää näyttää, että vain harva ihmisen ulkotiloihin rakentama järjestelmä on täysin säävarma: Joulukuussa Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin, kun jäätävä vesisade kuorrutti koneet lentokelvottomiksi. Viime viikolla myrsky katkoi jälleen kerran sähköt kymmeniltä tuhansilta talouksilta, koska linjojen maakaapelointi vie vielä vuosia, eikä se todennäköisesti koskaan kata kaikkia syrjäseutuja.

Säävarman yhteiskunnan rakentaminen kävisi laajan ja harvaanasutun Suomen vaihtelevassa ilmastossa yksinkertaisesti aivan liian kalliiksi. Katkoton sähkö vaatisi kokonaan maakaapeloidun sähköverkon, ympärivuorinen kesäkeli lämmitetyt maantiet ja häiriötön lentoliikenne katetut lentokentät.

Siksi toiminnan sopeuttaminen säähän vaatii paljon myös ihmisiltä: on pukeuduttava lämpimästi, varauduttava sähkökatkoihin, varattava lisäaikaa matkoihin...

Tätä todellista säävarmuutta emme saa hukata muuttumalla liian kaupunkilaisiksi ja uusavuttomiksi kestämään sään normaaleja vaihteluja.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat