Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Bitcoin on pelkkää talousanarkismia

Maailman vaihdetuin kryptovaluutta bitcoin on elänyt jo vuosikymmenen. Sen arvo on heilahdellut rajusti, mutta silti tyhjästä luotu raha on säilyttänyt uskottavuutensa. Se on tehnyt miljonäärejä – ja tuhonnut omaisuuksia.

Bitcoin edustaa hienoa teknologiaa, mutta aatteiden ja talouden tasolla vain alkeellista anarkismia. Sen kasvoton yksityisyys ja vapaus valtioiden kontrollista tekee siitä veronkierron, terrorismin ja laittoman kaupan toivevaluutan, jota ilman maailma tulisi oikein hyvin toimeen.

Bitcoinin arvo ei perustu mihinkään, vain sen käyttäjien luottamukseen. Samaa voi tietysti sanoa kaikista valuutoista, mutta bitcoinilta puuttuu jopa nimellinen takaaja, joka kantaisi vastuun sen arvosta ja määrästä markkinoilla.

Kryptovaluutta syntyy tyhjästä, muttei ilmaiseksi. Sitä voi saada ostamalla tai niin sanotusti louhimalla, tietokoneella tehtäviä suorittaen. Louhinta kuluttaa enemmän sähköä kuin Irlannin valtio, ja siihen tuhlautuvaa tietojenkäsittelytehoa voitaisiin varmasti käyttää myös johonkin aidosti hyödylliseen. Ei käytetä, jos louhinta tuottaa paremmin.

Tavaroiden arvo perustuu ihmisten väliseen kauppaan ja siinä syntyviin sopimuksiin. Raha on vain vaihdon välineeksi hyväksyttyä metallia, paperia tai dataa, mutta ihmisten pitää voida luottaa siihen, että se säilyttää arvonsa – toisin kuin bitcoin.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat